Mehmet TIRPAN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yapmış olduğu araştırmada Sivas’ın tarım alanının 101 ülkenin tarım alanından daha fazla olduğu tespit edildi. Sivas’ta bulunan tarım alanlarının İsrail’in tarım alanlarından 2,7 kat büyük olduğu tespit edildi.

Türkiye’deki illerde bulunan tarım alanlarının yüzölçümü masaya yatırıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan araştırmada çayır ve mera hariç tarım alanlarında Sivas 81 il içerisinde 4’üncü sırada kendine yer aldı. Listenin başında 19 bin 600 kilometrekare ile Konya yer alırken, 12 bin 56 kilometrekare ile Ankara 2’nci, 11 bin 543 kilometrekare ile Şanlıurfa 3’ncü, 7 bin 977 kilometrekarelik alan ile Sivas 4’ncü sırada yer aldı.

Tarımsal arazi varlığıyla göz dolduran Sivas’ın bu konudaki en önemli sorunu arazilerin dağınık olması ve su sorunu olduğu gözlendi. Miras yoluyla bölünen araziler tarımda istenen hedefe ulaşılmasına engel oldu. Bu noktada arazi toplulaştırma çalışmalarının bir an evvel tamamlanması bekleniyor. Diğer yandan su konusunun çözümü noktasında da önemli çalışmalar yapılması gerekiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile DAP İdaresi’nin sulama projelerini artırarak sürdürmesi isteniyor. Sivas, 7 bin 977 kilometrekare toprak alanıyla 101 ülkenin tarım alanından daha zengin olduğunu ortaya çıktı. Sivas’ın tarım alanında geçtiği ülkeler arasında El Salvador, Tacikistan, Arnavutluk, Yeni Zelanda, Moğolistan, Kongo Cumhuriyeti, Gürcistan, Ermenistan, Makedonya, İsviçre, İsrail, Ürdün, Papua Yeni Gine, Slovenya, Lübnan, İzlanda, Lüksemburg, Umman, Katar, Kuveyt, Karadağ ve Malta da yer aldı. Araştırmada, Türkiye’de 1989 yılında 278 bin 970 kilometrekareye kadar çıkan çayır ve mera hariç tarım alanlarının 41 bin 861 kilometrekare azalarak günümüzde 237 bin 109 kilometrekareye düştüğü de ifade edildi.