MELTEM DUMAN

Pandemiden dolayı kapatmaya giden küçük mobil işletmecileri kiralarını vermekte zorlanıyor. Devletin verdikleri yardımla maliyetlerini karşılamakta zorlandıklarını belirten küçük esnaflar, büyük işletmelerle rekabet edemeyecek hale geldiklerini söylediler.

Kapanmanın etkisiyle bir çok zorluk yaşadıklarını aktaran esnaflar, muayene ücretlerini, sigorta borçlarını ödeyememekten kaynaklı zorlandıklarını bu durumun da ekonomik krize kendilerini ittiğine değindiler.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Cengizhan Eker, “12 yıldır sıfır ve ikinci el telefon satıyorum. Son 2 yılda yaşadığımız sıkıntı küçük esnafı bitirdi. Devletin verdiği destek bizim 1 aylık kiramızı ödemeye dahi yetmedi. Borçlarımızda 3 aylık erteleme yapıldı. Ama yüzde 10-20 faizle ertelendi. Küçük esnaftan ürün alındığında yapılan taksitte kaldırdı. Ödemeler tek çekim veyahut nakit ile gerçekleştirme zorunluluğundan kaynaklı müşteri açığımız oluştu. Bu durum büyük işletmecilerin önünü açtı. Taksit ve 12 aya kadar vade veren yerler vatandaşın bütçesine uygun olduğu için doğal olarak büyük işletmeciler müşteri ağını çoğalttı. Bizim gibi küçük esnaflarda küçültmeye giderek vergi ödeyemeyecek hale geldi. Salgın süreci ve taksit kısıtlama getirilmesi ve fiyat artışları bizi bitirdi. Mağduruz devletten destek istiyoruz. Bağ-Kur borçlarımızı ödeyemiyoruz ve muayene olamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Son olarak Eker, Telefon fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı birçok vatandaşın sınır bölgelerinden uygun fiyata telefon ve elektronik malzemeler temin ettiklerini, buna bağlı olarak da işlerinin durma noktasına geldiğini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.