HABER MERKEZİ

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile e-Arşiv Fatura uygulamasına 1 Ocak 2020 itibariyle başlanacak.

Sivas Defterdarı Mustafa Yumuşak, Site ve Kale Vergi Dairesi Müdürleri ile birlikte Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken’i ziyaret ederek yeni uygulama hakkında bilgilendirmede bulundu.

Defterdarlık Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Eken, üyeleri uyararak 1 Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildiğine dikkat çekti.

Eken, “Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-dönüşüm alanında kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce; 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların; vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL’yi aşması halinde; söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak GİB tarafından sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi” dedi.

Üyelere yönelik bilgilendirmeleri sürdürdüklerini anımsatan Eken, “1 Ocak 2019’dan itibaren farkında olmadan ceza yiyebilirsiniz. Devletimizin almış olduğu bir karar. Bu karara tüccar ve esnaf arkadaşlarımızla birlikte uyacağız. Bizim üstümüze düşen bu alanda üyelerimizi bilgilendirmek. Bu konuda haftaya Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odamızla bir toplantı yaparak daha geniş bir kitleyi bilgilendirmiş olacağız. Üyelerimizin bir sıkıntısı olduğu zaman bize ve defterdarlığımıza gidebilir, bakanlığa bildirebilir. Yeni sistem olduğu için eksikler olabilir. Üyelerimizin de bizlere olan talepleriyle düzeltiriz. Defterdarımıza ve müdürlerimize ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.