MELTEM DUMAN

Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, 16 Mart’ta büyük bir katılımla yaptıkları Hızlı Tren Çalıştayından çıkan raporları ‘Hızlı Tren Çalıştay Sonuç Raporu’ başlığı adı altında kamuoyuna tanıttı. YHT’nin Sivas’a katacağı olumlu ve olumsuz yönlerin yer aldığı kitapçıkta tespit edilen eksikliklerin giderilmesi hedefleniyor.

Kitapçığın lansman toplantısında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “Hızlı trenin Sivas için  büyük bir kazanç. Yüksek Hızlı Tren seferleri başlamadan önce eksikliklerimizin tespit edilmesi, sektörlerimizin ve ilimizin hazır hale gelmesi amacıyla ‘Geleceğe Hızlı Yolculuk, Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı’nı düzenledik. Çalıştayın ardından yapılması gerekenleri tespit ettik” dedi.

22 masada gerçekleştirilen odak grup çalışmasından sonra ortaya çıkan  sonuçları  hem basılı hem de elektronik olarak paylaştıklarının altını çizen Başkan Eken, “Çalıştaya katılan katılımcılarımızdan pek çok görüş ve 72 adet somut politika önerisi geldi. Biz de bu görüşleri ilgili tüm kurum, kuruluş ve halkımızla paylaşmak istedik. Gelen görüş ve öneriler doğrultusunda da yaklaşık 130 maddeden oluşan bir stratejik eylem planı da hazırladık. YHT test sürüşlerine başladı. Sivas YHT Gar’ına kadar geliyor. Halkımız YHT’nin geldiğini gördü ve sabırsızlıkla faaliyete geçmesini bekliyor. Şehir içi ulaşımdan, sağlık kuruluşlarımıza, lokantalarımız, otellerimiz, turizm alanlarımız, ilçelerimiz gibi geniş bir alanda mevcut hizmetlerimizi ele alacağız ve eksikliklerimizin giderilmesi için hep birlikte çalışacağız. YHT’nin en çok etkileyeceği sektörlerin başında kuşkusuz ki turizm sektörü geliyor. Bu nedenle turizm sektöründeki paydaşlarımızın termal turizm, kış turizmi, inanç turizmi, tarih turizmi, kongre ve spor turizmi, apiterapi ve doğal turizm, günübirlik gezi rotaları ve farklı Sosyo-Ekonomik Statü gruplarına yönelik paket turların geliştirilmesini isteyeceğiz. Kangal Köpeği’nin bir tanıtım unsuru olarak daha sık ve verimli kullanımı konusunda çalışmalar yapacağız, Şehir içi ulaşımın ve ilçelere ulaşımın daha pratik hale getirilmesi gerekiyor. Konaklama tesislerinin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilerek tesislerin gerek altyapısının gerekse personel kalitesinin artırılması gerekiyor. Sivas’a özgü bitki, el sanatları ve Sivas mutfağının tanıtımının en profesyonel şekilde yapılması ve Milli Mücadele temasının ve Sivas’ın Milli Mücadele’deki öneminin altının çizilmesi de oldukça önem arz ediyor. Sivas’ı turizm açısından daha çekici kılacak yerel festivallerin, şenliklerin, etkinliklerin yapılması, Kızılırmak çevresini cazibe merkezi haline getirebilecek imar planlarının hayata geçirilmesi, ziyaretçilerin ihtiyaçları doğrultusunda eğlenceye dönük her türlü sosyal altyapının desteklenmesi de büyük önem taşıyor.”  ifadelerini kullandı.