MEHMET TIRPAN

Uzun bir aradan sonra başlayan 2021-2022 eğitim-öğretim yılında eğitim çalışanlarına ve öğrencilere başarılar dileyen Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz, Bu dönemde eğitimin verimli olması açısından eğitimcilerin sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini savundu,

Sorumluluk sahibi kişilerin çözüme yönelik attığı adımlar atmasını beklediklerini vurgulayan Başkan Temiz, “Eğitimin niteliği ve verimliliği için eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Her şeye rağmen eğitim-öğretimi devam ettirmek için fedakârlık yapan, inisiyatif kullanan eğitim çalışanlarının beklentileri karşılanmalıdır. 2023 Vizyon Belgesi’nde yer alan taahhütler ise yerine getirilmelidir” dedi.

Eğitim çalışanlarının yeni döneme güçlü motivasyonla başlaması için teşvik dışı uygulamalardan da kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Temiz, “İlk olarak sözleşmeli öğretmenlik ortadan kaldırılmalıdır. Bu durum insanları mağdur etmekten başka bir şey değildir. Hükümet bu konuya somut bir çözüm getirmelidir. Sorunun nihai çözümü ise eğitim-öğretim hizmetlerinin kadrolu öğretmenler eliyle gerçekleştirilmesi ve sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesidir. Diğer bir konu eğitim çalışanlarının yaz dönemi yer değişikliği sorunları. Öğretmenler, hizmetliler, memurlar il içi, iller arası ve mazerete dayalı yer değişikliği taleplerinde bulunuyorlar. Ancak bu taleplere kulak asılmıyor. Bu durum motivasyon kaybının yanı sıra mesleki yabancılaşma, psikolojik rahatsızlık, eğitimin niteliğinin artırılamaması, çalışma barışının bozulması gibi sorunlara yol açıyor. Atama ve yer değişikliği konusunda adil, hakkaniyete uygun ve sürdürülebilir bir politikaya ihtiyaç var. Yine Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve diğer hizmet sınıflarında çalışanların da eğitim öğretim hizmetinin aksamadan en etkin şekilde yürütülmesi için emek sarf ettiği gerçeği unutulmamalıdır. Eğitim kurumlarında çalışan personelin haftalık 40 saati aşan çalışmalarının karşılığı fazla çalışma ücreti ödenmesi ya da personel yetersizliği gerekçesine sığınılmadan fazla çalışma karşılığı izin hakkından faydalanmalarının sağlanması yönünde düzenleme yapılmalıdır. Memur ve hizmetliler başta olmak üzere, eğitim çalışanlarına yönelik görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları belli bir takvim dâhilinde periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Okulların ödenek ihtiyacı karşılanmalı, okul esaslı bütçeleme uygulaması getirilmelidir” ifadelerini kullandı.