MELTEM DUMAN

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, uzaktan eğitimin hem öğretmenleri hem de öğrencilerin olumsuz yönde etkilediğini, eğitim camiasının ise yıprandığını söyledi.

Ülke olarak zor dönemlerin atlatıldığına vurgu yapan Eryıldız, bu süreçte en çok tahribatı eğitimin aldığını, salgına karşın yine de bir nebze olsun çocukları okuldan koparmamak adına başarılı hamlelerinde yapıldığını aktardı.

6 Eylülde açılması beklenen okullarda yüz yüze eğitim alacak çocukların daha verimli bir şekilde eğitim alacağının altını çizen Başkan Eryıldız, “Temennimiz okulların açılması yönünde. Salgının artık bitmesini temenni ediyoruz. Artık öğretmenin öğrenciyle buluşmasını istiyoruz. Okulların açılacağı ifade ediliyor ancak bu durum henüz netlik kazanmadı. Vaka artışları devam ederse tekrar okullar kapanabilir” dedi.

Eğitim hakkında da değerlendirmede bulunan Türkiye Eğitim-Sen Başkanı Nuri Eryıldız, “Salgın eğitimi olumsuz etkiledi. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak uzaktan eğitime hazırlıklı değildik. Ancak vakaların artması sebebiyle ne oldu ne bitti anlaşılamadan yüz yüze eğitim sonlandırıldı. Doğal olarak öğretmenlerimiz gerekse öğrencilerimiz mağdur oldu. Bir alt yapımızda yoktu. Salgın süreci bu şekilde çıkınca gerek bakanlığımız gerek taşra gerek tüm eğitimcilerimiz uzaktan eğitim konusunda beklenmedik bir performans ortaya koydular. Ama hangi teknolojiyi kullanırsanız kullanın yüz yüze eğitimden aldığınız verimi alamazsınız. Bu süreç bize şunu da gösterdi bazen bu teknolojik imkanların artmasından dolayı eğitimin yüz yüze eğitim yerine öğretmensiz eğitim yapılabileceği gibi söylemler vardı. Bu süreçte şunu da gördük. Öğretmen olmadan eğitim yapmak mümkün değil hangi imkanı kullanırsan kullanın böyle bir imkanınız yok. Alt yapımız yoktu ve bize uzaktan eğitime geçileceği söylendi. Bu söylemden sonra bakanlığın o planlamalar doğrultusunda video çekimleri oluşturuldu. İşte bu plan doğrultusunda öğretmenler kendi imkanlarıyla çeşitli sosyal medya programlarıyla EBA sistemi üzerinden kimi derslerimiz video şeklinde aktarıldı. Kimi derslerimiz bizzat sanki kendi sınıf ortamında anlatıyor şeklinde yapıldı. İşte buradaki öğrencinin katılım oranı da çok önemli düşüşler oldu. Bazı internet kesintisi olmayan semtlerde de katılım çok azdı. Devlet bu konuda hazırlıklı değildi, gücü yettiğince tablet takviyesi yapıldı. Buda bize şunu gösteriyor yüz yüze eğitimin yerini online eğitim alamaz” şeklinde konuştu.