MEHMET TIRPAN

Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hasan Volkan Ege, salgın sürecinde hamile kadınların risk altında olduğunu, bu süreçte gebelerde enfeksiyon hastalıklarının daha ağır bir şekilde seyredebileceğini saptadıklarını söyledi.

Virüsün gebeler üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmaların  halen devam ettiğini aktaran Uzm. Dr. Ege, “Covid-19  enfeksiyonu gebede bulgu vermeyecek kadar hafif bir tablo oluşturabileceği gibi yoğun bakım şartlarına solunum desteği verilmesini gerektirecek kadar ağır bir zatürre tablosuna da yol açabilir. Doğum yapması planlanmış veya doğum zamanı gelmiş gebenin o anki durumu doğum şeklini belirlemede en önemli etkendir. Yapılan çalışmalar ve gözlemler bir genelleme yapmak için yeterli olmasa da sadece Covid-19  enfeksiyonu sezaryen doğum için bir neden oluşturmamaktadır” dedi.

Hamilelerin Covid-19 olması durumunda tedavi için verilen ilaçları Sağlık Bakanlığının ve bilim kurulunun oluşturduğu rehberler eşliğinde gerekli hallerde gebelere başlanması gerektiğinin altını çizen Doktor Ege, “Gebeler temzilik, maske ve sosyal mesafe kurallarına oldukça fazla dikkat etmelidirler. Gebeler bir nevi kronik hastalar gibi rik grubundalar. Günümüz gebelik takibi yapılırken gebelik haftasına, gebenin ve bebeğin tıbbi durumuna göre muayene sıklığı belirlenmekte ve gebelerin bir sonraki kontrol tarihleri belirlenmektedir. Yani her anne adayının kendine özel bir gebelik takibi bulunmaktadır. Covid-19 virüsünün hastane gibi kalabalık ortamlarda yayılma riskinin daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Kalabalık ortamlardan uzak tutularak gebelerin korunması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple her gebe, doktorun kendisi için belirlediği muayene takvimine uyarak olabilecek en az riskle gebelik takibine devam edebilir. Virüse yakalanan anneler ise bebekte emzirmeye engel olacak ciddi hastalık tablosu yoksa emzirmeye teşvik edilmelidir. Çünkü anne sütünden Covid-19 bulaştığına dair kanıt bulunmamaktadır. Annenin emzirmeden önce alacağı birkaç basit önlem ile bebeğe Covid-19 bulaşma riski azaltılabilir. Bunlar; Anne emzirmeden önce ellerini yıkamalıdır, mutlaka cerrahi maske takmalıdır ve bebek ile olabildiğince az temas sağlanması şeklinde sıralanabilir” ifadelerini kullandı.