MEHMET TIRPAN

37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, 52 kalem ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkarıldığını, bu durumun halkın ilaca erişimini zorlaştıracağını, atılan bu yanlış adımdan derhal geri dönülmesi gerektiğini söyledi.

Halkın ilaca erişimini zorlaştıran ve reçetesiz ilaçların önünü açabilecek düzenlemenin resmi gazetede yayımlandığını ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini açıklayan Başkan Eren, “Kombine ya da mono şekilde tiyokolşikozit içeren jel ve kremler, ağız ve boğaz ağrısı ve diş hastalıkları tedavisinde kullanılan spreyler ödemeden çıkarıldı.  Yine bu amaçlarla kullanılan yukarıdaki sınıf ilaçlar dışındaki ödenen gruplardan da aynı reçetede birden fazla kalemin sadece bir adeti ödenecek. Bunlar farklı terapötik grup bile olsa eşdeğer sayılacak.  Eşdeğer ilaç referans oranı ise yüzde 10 'dan yüzde 5 'e çekildi. Yani maalesef hastanın ödeyeceği fiyat farkları yüzde 5 daha da artmış oldu” dedi.

Uygulama yürürlüğe girmeden önce Türk Eczacılar Birliği ile birlikte eczacıların tepki gösterdiğini aktaran Başkan Eren, “İnsanların alım gücünün düştüğü bu drönemde 52 kalem ilacın ödeme listesinden geri çekilmesini doğru bulmuyoruz. Belirlenen 52 kalem ilaçlar halk tarafından sık kullanılan ilaçlar. Acilen lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar ve ağız spreyleri Kurum’un geri ödeme sistemi kapsamına alınmalı. Türk Eczacıları Birliği olarak bu konuda girişimde bulunduk. Konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEK

Yapılan değişiklilerin ardından eşdeğer ilaç oranı ödemesinin yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile birlikte vatandaşın cebinden daha fazla ücret çıkacağının da altını çizen Başkan Eren, “Bu durum hastaların yaptığı cepten ilaç harcamalarının daha fazla artmasına, vatandaşların en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkı ödemesine neden olacaktır. Vatandaşların cepten yapacağı ödemeleri artırarak sağlığın tesisi açısından vazgeçilmez olan ilacın erişilebilir ve alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların genişletilmesinin önünü açacak bu düzenlemeden bir an önce vazgeçilmelidir. Ayrıca uzun zamandır yaşama geçirilmek istenen reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesinin önünü açabilecek nitelikte bir adımdır. Halkın sağlıklı ilaç hakkını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak böyle bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

VATANDAŞTA TEPKİLİ

Hayata geçirilen uygulamadan vatandaşlarda muzdarip. Günümüz çağında insanların sağlık hizmeti ve ilaca erişiminin daha da kolaylaştırılmasının sağlanması yerine tam tersi vatandaşı zora sokacak kararların alındığını aktaran bazı vatandaşlar, “ Hep Avrupa ülkelerini örnek alıyoruz. Dönüyoruz diyoruz ki Türkiye’de sağlık noktasında çok iyi diyoruz. Dönüyoruz vatandaşın ilaca ulaşımını kısıtlıyoruz ve vatandaşın cebinden daha fazla para çıkması için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Devletin asil görevi vatandaşlarına sağlık hizmeti sunmak ve ilaç konusunda destek vermek olduğu unutulmamalı. Çoğumuz sigortalı olarak çalışıyoruz ve maaşımızdan birden fazla kesinti yapılıyor. Yine işyerleri çalışanlarının sigorta primlerini ödüyor. Kısacası bu insanlardan her ay rutin bir şekilde kesinti yapılıyor. Bu da yetmiyor artık vatandaşın sık kullandığı boğaz spreyi, kas gevşetici ve insanların ağrılarını dindirecek kremler SGK’nın geri ödeme sisteminden çıkarılıyor. Bununla da sınırlı kalmıyorlar ilaç oranı ödemesini yüzde 5’e çekiyorlar. Vergileri ile Türkiye’yi kalkındıran bu vatandaşlara yapılan bu haksızlık ne kadar doğru?. Her seferinde devletine milletine sahip çıkan vatandaşlar ekonomik olarak daha fazla buhrana ne kadar uğratılacak? İktidar ve ona destek verenler daha ne kadar vatandaşı yıpratacak bilmiyoruz?” şeklinde tepki gösterdiler.