SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından son olarak 2006 yılında restore edilen Şeyh Hasan Bey Kümbeti için geçtiğimiz yıl Sivas Belediyesi tarafından etrafının açılması için kamulaştırma çalışmaları başlatılmış, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ise yeni bir proje çalışması başlatılmıştı. Ancak aradan geçen zaman içinde Güdük minare her geçen gün tahrip olmaya ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

KESME TAŞ ve TUĞLALAR BİRER BİRER DÖKÜLÜYOR

Eratna Devletinin kurucusu Alaaddin Eratna, 1347 yılında vefat eden oğlu Şeyh Hasan Bey için, kesme taştan inşa ettirdiği ve halk arasında Güdük Minare olarak bilinen Şeyh Hasan Bey Kümbeti’nin yapımında kullanılan kesme taş ve tuğlalar 2006 yılında yapılan restorasyona rağmen dökülmeye devam ederken kümbetin minare kısımlarında da büyük delikler açılırken, kümbeti ziyarete gelenler için de ayrıca bir tehlike oluşturuyor. Güdük minarenin içinin de dışından kalır bir yanı yok, iç kısımda da taşlar ve molozlar birer birer düşüyor.

BAKIMSIZLIKTA CABASI

Şeyh Hasan Bey Kümbeti ayrıca bakımsızlık yüzünden de hızlı bir şekilde tahrip oluyor. Kümbeti çevreleyen duvarlarda uzayan otların dahi temizlenmemesi ve bitkilerin gelişen kökleri taş duvarlarda da yarıklar oluşmasına neden oluyor. Bugüne dek en azından bu otlar belirli aralıklarla temizlemiş olsaydı belki de bugün ki tahribat daha az olacaktı. Kümbetin paslı ve eski kapısı ise adeta terkedilmiş izlenimi veriyor.

PROJE NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve kamuoyuna duyurulan Güdük Minare ile ilgi proje ise ne zaman hayata geçirilecek ? Projenin detayları ve son hali beklenirken Güdük Minare daha ne kadar bir zaman tahrip olmaya devam edecek o da ayrıca bir merak konusu olmuş durumda.