MEHMET TIRPAN

Sivas Elektrikçiler Odası Başkanı Sadi Aytak, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan 509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine istinaden üyelerine uyarılarda bulundu.

E fatura uygulamasına geçileceğini  aktaran Başkan Aytak, “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine KDV dahil 5 bin TL, vergi mükellefi olmayan kişilere KDV dahil 30 bin TL üzeri olan faturalar artık kağıt ortamında düzenlenmeyecek. Faturların dijital ortamda düzenlenmesi kanuni zorunluluk haline gelmiştir. Yapılan düzenleme ile ilgili oda üyelerimizin ileride oluşabilecek özel usulsüzlük cezaları ile karşılaşmamaları için odamızdan veya muhasebe işlemlerini yürüten mali müşavirlerden bilgi almalarını öneriyoruz” dedi.

Fatura kesiminde yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler veren Başkan Aytak, “E-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerimizin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapıldı. e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda olacak. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklar. Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olmak zorunda olacaklar. Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir. Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür. E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsül alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir” ifadelerini kullandı.