SEYİT ÖMER YILDIZ

Uzun süredir artan ikinci el araç piyasasında ki artış korona virüsün Dünya geneline yayılması ile birlikte Türkiye’de de adeta tavan yaptı.

Korona virüs ile birlikte birçok sektör sekteye uğrarken en büyüklerinden bir taneside motorlu taşıt sanayisi oldu. Zaten pandemi öncesinde de sürekli artış gösteren ikinci el araç piyasası pandemiyle birlikte adeta zirve yaptı. Sıfır araçların Türkiye’ye yeteri kadar gelmemesi ve üretimde hacminde ki düşüşle beraber ikinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçti.

Galericiler ise bu durumun artan kredi faizleri, döviz ve altının yükselmesi nedeniyle vatandaşların sıfır araçlara yönelemediğini ki yönelseler dahi araç olmadığı için ikinci el piyasasına mecburen bakmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Hal böyle olunca ikinci el piyasasının da her geçen yükseldiğini ve bu şekilde devam ettiği sürece araç piyasasında düşüş beklentisinin havada kalacağını belirttiler.

İkinci el araç piyasasındaki artışın önüne geçilmesi için hükümet tarafından bir takım çalışmalar yapılıyor. Ancak gelinen noktada artan fiyatlarla birlikte görünen o ki örneğin hiç bir vatandaş bugün 150 bin lira vererek aldığı bir aracı sadece piyasalarda düşüş beklentisi veya algısı yaratılıyor diye 130 bin liraya vermez bu sebeplede ikinci el araçlarda düşüş bir hayalden farksız görünüyor.