Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanlığı Basın Sözcüsü Nilgün Korkmaz, Cumhuriyet devrimiyle birlikte, söz hakkı olmayan kadınlara geniş haklar tanındığını söyledi.

Türk kadınlarına Cumhuriyet Devrimiyle birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün anayasada, toplumda, boşanma, miras, eğitimde eşit haklar, seçme ve seçilme hakkı vererek kadınlara devlet yönetiminde söz hakkı tanıdığına dikkat çeken Korkmaz; “Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir" diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce kadınlara Belediye seçimlerine katılma hakkı, sonrasında muhtar olma hakkı ve 5 Aralık 1934’te Milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır” dedi.

Kadın haklarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz; “Aslında o tarihlerde en medeni çoğu ülkede İsviçre’de bile henüz kadınlara bu haklar tanınmamışken, Ulu Önderimizin geniş ufku ve kadınlara verdiği önem burada son derece aşikârdır. Kadını, nüfus sayımında bile sayılmayan, yok sayılan bir konumdan en ileri seviyeye taşımış yine Atatürk ile Türk kadını kamu görevinde bile çalışamazken tüm haklarını elde etmiştir. Kazan’da 1890 yılında doğan Satı Çırpan da ilk muhtarlardandır. Eşi istiklal savaşı gazisi olan Satı Kadının hayatı savaş çilesiyle geçmiş, bir yandan tarlasını ekip çocuklarına bakarken bir yandan da cepheye silah taşımış. Mustafa Kemal Kızılcahamam’a giderken, Kazan’da durur, arabasından iner, coşkuyla karşılanır, kendisine muhtar olduğunu söyleyen Satı Kadın, Ata’ya bir bardak ayran ikram eder. Kendisine doğum tarihini sorduğunda ise 19 Mayıs 1919 Paşam, daha evvel yaşamıyordum ki cevabını verir. Mustafa Kemal “İşte Milletvekili olacak kadın der’’ Böyle başlar, ülkemizde kadınların Seçme ve Seçilme hakkı elde etmelerinin öyküsü. İlk kadın muhtarımız Aydın’ın Çine ilçesi Demirdere Köyü’nden muhtar Gül Esin ile ilk kadın Milletvekili Satı Çırpan’ı da saygı ve rahmetle anıyoruz. Kurtuluş savaşı kolay kazanılmadı, bu ülke bize tepside sunulmadı, Türk kadını ise çağdaş uygarlık seviyesine Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyeti, Cumhuriyetin değerlerini ve Türk Kadının önemini yok edemeyecek. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok ülkenden daha önce elde ettiğimiz Seçme ve Seçilme Hakkı ile siyasal alanda etkinliğimizi artırarak daha güçlü ve aydınlık yarınlar için öncü olmaya devam etmeliyiz. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 83. yıldönümünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.