MELTEM DUMAN

Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörlerden biriside düğün salonu işletmecileri oldu. Normalleşme ile işlerinin eskisi kadar yoğun olmadığını, yaklaşık 2 aydır hareketlilik olduğunu ifade eden salon işletmecisi Sadi Olgaç, pandemi sürecinin ekonomilerini olumsuz etkilediğine değindi.

Vaka artışlarının yaşandığı günümüzde maske, mesafe ve hijyen kurallarına ciddi derecede uyduklarının altını çizen işletmeci Sadi Olgaç, “Salonumuzda hijyen kurallarına dikkat ediyoruz. Salon dezenfektanlarla düzenli temizleniyor. Sosyal mesafe kuralları gereğince 1 buçuk metre kuralı halaylarda uygulanıyor. Salon kapasitemizi maalesef 400 kişiden 50-60 kişiye kadar düşürdük” dedi.

Kurallara sadece düğün salonu işletmecilerinin riayet ettiğinin altını çizen Olgaç, “Mahalle aralarında düğünler yapılınca kimse hijyene, sosyal mesafelere kısıtlanma kurallarına dikkat etmiyor. Bu da vakaları tetikliyor. Kenar mahallelerde yapılan kına ve düğün gibi etkinlikler halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Sonra salonlarda bulaş riski varmış gibi algı yaratan insanlar ortaya çıkıyor. Bu insanların masrafları kısmak için saloncuları zor duruma sokması doğru değil. Hal böyle olunca salon işletmecileri sıkıntıya düşüyor. Yine okullarda yapılan kına geceleri ve düğünler de bizi olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar bulaş riskini artırıp cezaiyi yaptırımları dikkate almadan bilinçsizce düğün yapıyor. İşletmeci olarak da gördüğüm kadarı ile emsali olan salon işletmecisi dostlarımda aynı durumdalar. Hepimizi olumsuz etkileyen bir süreç geçirdik. Elemanların maaşları, genel manada masraflarımızı çok şükür karşıladık. Fakat pandemi krizi her sektörü olumsuz etkiledi. Yaz ayında olmamıza rağmen bizi zorlayan bir sürece girdik. Şuanda iş yerlerimizi kaybetmemek için ev, araç ve arsalarını satan esnaflar var. İnşallah bu salgın yakın zamanda biter” ifadelerini kullandı.