Mehmet TIRPAN

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürü İsmail Kaya, yatırım bütçelerinin 2017 yılı başı itibari ile 120 milyon olduğunu ve 2017 yılı sonunda bütçelerinin 174 milyon liraya çıktığını söyledi.

Önümüzdeki günlerde bütçeyi daha da artıracaklarını ifade eden Kaya: “Yatırım programımızda 75 adet plan ve proje, 10 adet büyük su işleri, 90 adette küçük su işleri dediğimiz gölet, gölet sulaması, yüzeysel sulama gibi tesislerimizin bulunduğu toplam 175 adet projemiz bulunmakta. Yüzde 84 gibi parasal gerçekleşmeyi sağladık” dedi.

Gemerek Kartalkaya projesinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 38 bin dekar alanın sulanacağını ifade eden Kaya: “Kangal Kocakurt projemizde baraj inşaatımız tamamlandı. Şuan barajımızda su tutmaya başladık. İnşallah önümüzdeki sulama sezonunda yaklaşık 13 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçmeyi hedefliyoruz. Şuan inşaat çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki sulama sezonuna yetiştirilecek. Yıldızeli ilçesindeki Nevruz projemiz de oldukça iyi durumdayız. Baraj inşaatımız tamamlandı. Kasım ayında baraja su aktarmaya başlayacağız. Bu bölgedeki tarım alanlarını da sulu tarım arazisine kazandıracağız. İçme suyu kapsamında şuan arıtma tesisi inşaatımız devam ediyor. Yılsonunda 7 ilçemize arıtılmış suyu vereceğiz. Suyun sertliğinin düşürülmesine yönelik olarak da proje çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Tavra kaynaklarındaki suyu arıtma tesisine getirerek suyun sertliğini düşüreceğiz. 22 adet sulama inşaatımız bulunmakta. Bir kısmının inşaatı tamamlandı bir kısmının ise inşaatı devam ediyor. Taşkın koruma kapsamında yatırım programımızdaki 32 adet işimiz vardı yaklaşık 15’i tamamlandı. Geriye kalan işlerinde ihalesi önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Bu projelerde 2018 yılındaki yatırım programında tamamlayacağımız işlerimiz olacak. Planlama ve Proje sahasındaki işler kapsamında 5 adet barajımız, 10 adet göletimiz, 3 adette sulama tesisimiz bulunmakta” ifadelerini kullandı.