MELTEM DUMAN

Gıda ürünlerine gelen fiyat artışlarında tüketicilerin gündemini meşgul eden bir diğer ürün ise domates oldu. Tarladan çıkan domatesin markete ve pazara gelene kadar uğradığı zam yolculuğu hem vatandaş hemde satıcılar tarafından tepki topluyor.

Üretici elindeki domatesi hale götürüp komisyoncuya teslim ediyor. İşte fiyat yolculuğu bu noktadan sonra başlıyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan hal esnafı Ahmet Şarkışla, “1 kilo domates üreticiye ne kadara mal oluyor, üreticinin elinden kaça çıkıyor bilen yok. Kısmi artış var. Domates sezonu malumunuz kapanıyor. Farklı şart ve koşullarda farklı türde domates üretimi yapılıyor. Domates deyince biz tek bir çeşit domates varmış gibi algılıyoruz ama onlarca çeşit domates farklı fiyatlarda üretiliyor ve tüketicinin sofrasına sunuluyor. Geleneksel diye tabir edilen domatesin kilogramının üreticiden çıkışı düşük oluyor fakat ürün pazara gelecekse mevcut fiyata yol, tezgah kirası ve personel masrafları da ekleniyor. Pazarcı olarak ürüne ortalama  1 TL kar bedeli de biz koyuyoruz. Bu sefer domates fiyatları 7 ile 10 TL arasında fiyatlarla tüketiciye satılıyor” dedi.

HERKES ŞİKAYETÇİ

Gerek üretici gerekse bu işin ticaretini yapanların da bu durumdan şikâyetçi olduğunu belirten Şarkışla, “Üretici daha fazla gelir elde etmek istiyor. Fakat üretim dışındaki katma değer aşamaların hiçbirinde yer alamıyor. Yıllardır komisyoncu ve tüccarlarla kurmuş olduğu bağ sayesinde üretim için emeğini koyuyor ancak genellikle işin maliyet kısmında olamıyor” şeklinde konuştu.