HABER MERKEZİ

Numune Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Dr. Burak Durmaz, Numune Hastanesinde gerçekleştirdikleri saç ekimi işlemi ile ilgili bilgiler verdi.

Numune hastanesinin saç ekimi yapılan sayılı kamu hastanelerinden biri olduğu ifade eden Op. Dr. Burak Durmaz, “Saç ekimi dökülmüş veya seyrelmiş saçların yeniden yerine koyulabilmesi amacıyla yapılan estetik cerrahi bir operasyondur. Yapılan işlem plastik cerrahinin temeli olan kişinin kendisinden alınan doku nakli işlemidir” dedi.

Saç ekimi işleminin kimlere yapıldığı ile ilgili bilgiler veren Op. Dr. Durmaz, “Saç ekiminden başlangıç yaşı 25 olarak düşünülebilir lakin 30 yaş civarında bile planlama önem arz etmektedir. Yaş sınırındaki amaç saç dökülme şeklinin netleştirilmesi ve buna göre ekim planlamasıdır. Günümüzde ilaçlarla yapılan medikal tedavi ile erken yaşlarda saç dökülmesinin önüne geçilebilmekte ve bazen de saç kaybı ertelenebilmekte; ileri yaşlarda oluşan saç dökülmelerinde ise kaybolan saçların yerine konması için saç ekimi yapılması şart. Saç ekiminde asıl amaç kişi 5 yaş gençleştirmek değildir. Saç ekimi sanılanın aksine sadece erkeklere değil kadınlara da yapılabilmektedir. Saç ekimi her zaman estetik amaçlı yapılmamaktadır. Yanık sonrası oluşan saçsız alanlar ve yara izlerine de ekim yapılarak güzel sonuçlar alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.

İşlemin uzman hekimlerce yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Burak Durmaz, “Saç ekimi işlemi genel olarak estetik amaçlı yapılan bir cerrahi işlemdir. Saç ekimi yönetmeliğine göre Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları ve Dermatoloji Uzmanları gözetiminde yapılabilmektedir. Sanılanın aksine saç ekimi uzmanı adı altında bir uzmanlık dalı bulunmamaktadır. Uzman hekimler operasyona aktif olarak dahi olmalıdır. Ben aktif olarak saç ekiminin her aşamasını yapıyorum. Uzun süreklerde yapılan bir işlem olduğu için ekip yöneticisi doktora yardım edecek sağlık personeline de ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen işlemin detaylarına da değinen Op. Dr. Durmaz, sözlerini şöyle tamamladı;  “Saç ekimi genellikle lokal anestezi altında yapılan ortalama 5-8 saat arası süren tekrar yinelemekte fayda var cerrahi bir işlemdir. Saç ekimi işleminde FUE ve FUT olmak üzere iki yöntem kullanılmaktadır.  FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) yönteminde mikromotorlar ile saç kökleri alınır, açılan kanallara alınan saçlar ekilir. FUT (Foliküler Ünite Transplantaslonu) yönteminde ise cerrahi olana saçlı deri çıkarılır. Çıkarılan saçlı deriden saçlar ayrıştırılarak açılan kanallara ekilir.  Esas amaç alınan kıl foliküllerinin ihtiyaç duyulan bölgeye ekilmesidir. Saça olduğu gibi sakal ve bıyık bölgesine ihtiyaç dahilinde ekim yapılabilir. Hastanemizde de tarafımızca saç, sakal ve kaş ekimi operasyonları yapılmaktadır.”