SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta Serpincik köyü civarında hayvancılık yapan Siyami Kurt , faydası tüm dünyaca bilinen manda yoğurdunu birçok müşterisine sıra ile ancak yetiştirebiliyor.

İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum ve protein içeren manda yoğurdu hal böyle oluncada oldukça talep görüyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan manda yoğurdunu almak isteyenler ise günler öncesinden sıra almak zorunda.

Besicilik yapan Siyami Kurt; “ Ben kendimi bildim bileli çocukluğumdan beri hayvancılıkla uğraşıyorum. Yıllardır alım satım ve kesim işleri ile uğraşıyoruz. Aslında herkesin bildiği ancak son yıllarda artan manda popülasyonu ile birlikte özellikle sağlığını düşünen kişilerde manda yoğurduna ve sütüne oldukça ilgi gösteriyor”dedi.

Kurt; “ Mandalar ineklere göre az süt vermesiyle bilinir ancak içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde oldukça değerli bir süte sahiptir. Bizde uzun yıllardır diğer büyük baş hayvanların yanısıra manda yetiştiriciliği de yapıyoruz. Elde ettiğimiz sütü ve yoğurduda çevremizdeki insanlara ya da duyup almak için gelen kişlilere satıyoruz. Şuan da içerisinde bulunduğumuzda pandemi süreci ile de birlikte insanlar daha sağlıklı ve doğal gıdalara eğilim gösteriyorlar bundan dolayı da insanlar özellikle akşam saatlerinde mandaların sağım vaktinde gelip burada süt alabilmek için bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kurt son olarak; “ Dediğimiz gibi süt az faydası yüksek  oluncada insanlar oldukça ilgi gösteriyorlar. Birçok doktor günler öncesinden bizden sıra istiyorlar ona göre bizde sütü mayalayıp yoğurt yapıyoruz ve kendilerine veriyoruz. Beklemek istemeyenler ise kendileri buraya gelip sağdığımız sütü alarak evlerinde kendileri yoğurt yapıyorlar. Şuanda biz manda sütünü ve yoğurdunu 5 kilosusunu 50 TL den satıyoruz ancak yinede yetiştirmekte güçlük çekiyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Manda yoğurdunun en bilinen faydaları arasında antibiyotik etkisinin olması, doyuruculuğu, yüksek enerji sağlaması, sindirim sistemini düzenlemesi, kalp sağlığına iyi gelmesi ve kanserden korunmaya yardımcı olması gibi önemli faydaları vardır.