MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, yasakların kalkması ve Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte ilimizde ciddi bir hareketlilik yaşanmaya başladığını, bulaş riskinin önüne geçmek adına halen aşı olmayan vatandaşları aşı yaptırmaya davet etti.

Yasakların geri gelmemesi ve bulaş riskini en aza indirmek adına aşının oldukça önemli bir etken olduğunun altını çizen Başhekim Doğan, “Bu salgından kurtulmamızın ve normal yaşantımızın devam etmesi için aşı şart. Aşı insanları covid 19 virüsüne karşı koruyor. Sivas’ta aşılama oranında son günlerde artış yaşanıyor ancak halen aşı konusunda bazı vatandaşların şüpheleri var. Bu salgını atlatmamızın tek çaresi aşı olmak. İnsanlara aşılanmayı öneriyorum” dedi.

Aşı karşıtlarına da seslenen Başhekim Doğan, “Bu savaşı kazanmanın en büyük nedeni aşı olacak. Bu konuda aşı karşıtlarını doğru bulmuyorum. Aşılar, hastalığa karşı bağışıklık üretmek için bağışıklık sistemi ile etkileşirler, ancak hastalığa neden olmazlar. Böylelikle kişide hastalığın olası komplikasyonlarının da önüne geçilmiş olur. Hastalığı geçirmek de aşılanmak kadar bağışıklık oluşturur. Ancak aşılanmak yerine hastalığın kendisini geçirerek bağışıklık kazanmanın ağır bedelleri olabilir. Bu sebeple her kesimi aşı olmaya davet ediyorum. Aşıya karşı alerjisi olduğunu düşünenleri veya kronik hastalığı olanlara aşılar, zaten hastane ortamında yapılıyor. Aşılanan kişi herhangi bir septomla karşılaştığında zaten hemen müdahale ediliyor. Şuana kadar bu konuda da ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Aşının çok azda olsa yan etkileri var ancak bu yan etkiler tolere edilebilecek düzeyde. Bu sebeple aşı sırası gelenler mutlaka aşı yaptırsınlar. Aşının koruyuculuğu yüksek. O nedenle aşı olan vatandaşlar covid olsa bile hastalığı çok ağır geçirmiyor. Bu konuda gerekli araştırmalarda yapıldı. Şuanda 10 poliklinikte aşılama yapılıyor. Aşılar Sağlık Müdürlüğünden bize geliyor. Hafta içi ve hafta sonu her gün gece 24:00’a kadar aşılama yapıyoruz. Yoğun bir şekilde aşılama çalışmalarını yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını kutlayan Başhekim Doğan, Bayram süresince maske, mesafe ve hijyen konusunda tedbiri elden bırakmamamız gerektiğinin de altını çizdi.