SEYİT ÖMER YILDIZ

Açık hava müzesi niteliğinde olan Sivas tarihi kent meydanı içerisinde bulunan Şifaiye Medresesi içerisinde ki doğal taşlardan oluşan iş yeri meraklılarını ağırlıyor.

Şifaiye medresesinde ki iş yerinde doğal taşlarla üretttiği takıların ve aksesuarların satışını yapan Ömer Arslan ; “ Doğal taşlar milyonlarca yılda oluşuyor ve bunların her birinin kendisine göre enerjileri var, sadece günümüzde değil geçmişte de insanların bu taşlardan şifa beklentileri vardı ve şifa umarlar.Aynı zamanda bizimn Türk kültüründede vardır.Hatırlarsak bizim nenelerimiz tazı boncuğu,akik,turkuaz taşı gibi takılar takarak kötülükler ve nazardan korunmak için bu doğal taşları kullanırlardı. Bir dönem bunlarla ilgili inanışlar azalmış olsada günümüzde bilimin ilerlemesi ile birlikte bu bilinç yeniden yaygınlaşmaya başlamış durumda.Son zamanlarda da doğal taşlara talep ciddi bir şekilde artmış durumda”dedi.

Arslan; “ Doğal taşları biz bölümlersek sinir sistemine,metabolizmaya,cilt rahatsızlıklarına,kan dolaşımına iyi gelen,psikolojiye ve rahatlatıcı etkisi olan taşlarla birlikte burçlara ve tabiatlara göre de sınıflandırmalar yapabilmekteyiz. Mesela “zultanit” olarak adlandırdığımız bir taşımız var Dünya’da iki yerden çıkar ülkemizdede Milas bölgesinden çıkarılıyor ve hafızayı güçlendirdiğine,beden gerginliğini ve yorgunluğu aldığına inanılan bir taştır. Yeşil taşlar ise renginden dolayı insana huzur verdiği için bu tarz taşlarda sinir sistemine iyi geldiği bilinmektedir”dedi.

Son olarak Akik taşı hakkında bilgiler veren Arslan; “Akik taşı Türk kültüründe çok bilinen ve çok kullanılan bir taştır. Ağrı kesici olarak bilinen bir taştır,bunun yanında sinir sistemine ve sindirim sistemine iyi gelmesi nedeniyle takı olarakta sıkça kullanılır”diyerek sözlerini sonlandırdı