Mehmet TIRPAN

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Türkiye’de tüketilen demirin üçte birinin Divriği’den çıkarıldığını söyledi.

Divriği’nin turizm ve üretim noktasında her geçen gün geliştiğinin altını çizen Gök, “Türkiye’nin demir tüketimi yıllık 15 milyon ton. 15 milyon tonun 5 milyonu Divriği’de üretiliyor. Üretiyorsak ekonomiye oldukça iyi katkı sağlıyoruz demektir. Şuanda sondajlar vuruluyor. Bu çalışmalar neticesinde önümüzdeki 15-20 yıl daha hem ülke ekonomisine hem de ilçe ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağız” dedi.

Divriği’nin çok özel bir yer olduğunun altını çizen Gök, “Her ilçenin kendine özgü güzellikleri var. Sivaslıların öncelikle Divriği’yi gezmesi lazım. İnsanlar Çin, Japonya ve Danimarka’dan bisikletle geliyorsa Divriği Ulu Camiyi ve diğer güzellikleri görüyorsa kanyonu geziyorsa Sivaslılar neden gezmesin. Nereye giderseniz gidin eşsiz doğal güzelliklerimiz var. Divriği çok özel bir yer. Divriği Ulu Caminin çevresindeki 190 ev kamulaştırıldı ve kaldırıldı. Divriği Ulu Camide restorasyon projesi kapsamında çatı yapılıyor. Çatıdan sonra bina tamamen restore edilecek. Divriği keşfedilmemiş bir hazine gibi. Ayakta kalan tek Mengücekli kalesi Divriği Kalesi. Divriği’de kale, hamam, evler, kümbetler ve tarihi köprüler var. Selçuklunun minyatürünü Divriği’de görmek mümkün. Divriği’ye gelindiğinde bin yıllık eserleri görebileceksiniz. Restorasyonlar bittiğinde 300 bin turist ağırlamayı planlıyoruz. Restorasyondan önce 70 bin turisti burada ağırladık” ifadelerini kullandı.

Köyden kente göç olması için gayret gösterdiklerinin altını çizen Gök, “Anadolu boşalıyor. Köylerde ve ilçelerde yaşamın ve ticaretin gelişmesi lazım. Divriği’de de tarım ve hayvancılık noktasında problemler var. Anadolu’ya daha ciddi teşvikler verilmesi lazım. Tarım ve hayvancılık bir meslektir. Bu meslek unutulursa kim hayvan üretecek ya da kimler ekip biçecek. Bal ve kaymak Divriği için çok önemli. Anzer Balı Kalitesinde bir bal üretiyoruz. Şuanda 40 bin kovan var Divriği’de. Kuru kaymağın kilosu 150 TL. Organik ürünlerin piyasaya yayılması lazım. Üretmeyen ülkeler gelişemezler. İnsanlar büyük şehirlere gittikçe hastalıklara yakalanıyor. İnsanlar doğal ürünler tüketmek istiyor. İnsanların ihtiyacını karşılamalıyız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.