YÜKSEL MENEKŞE

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu cami, Berlin’de düzenlenecek olan dünya turizminin en büyük fuarında ilk kez tanıtılacak. Ulu Cami ile birlikte, binlerce yıl ayakta kalmayı başaran ve taşıdıkları özelliklerle Dünya Mirası olmayı hak eden 16 değerimiz, Berlin'de tüm dünyaya tanıtılacak. Türkiye'nin toplam 18 değerinin yer alacağı Berlin ITB Fuarı için bölgelerin tanıtımına yönelik filmler, katalog ve haritalar hazırlandığı belirtildi.

Dünya turizminin en büyük fuarlarından olan ITB'de tarihi ve kültürel değerlerimizin tanıtımı için önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyleyen Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Başkanı Fikret Yıldız, "Türkiye’mizin gerçeklerini, tarihi ve kültürel zenginliğini, doğal güzelliklerini ön plana çıkartan bir çalışma gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Otelciler Federasyonu'nun desteklediği ve Turkuvaz Medya Grubu'nun medya ana yayın sponsoru olduğu bu proje, kapsamı açısından Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Berlin ITB'nin ardından, Moskova MITT ve Ukrayna Kiev fuarları ile proje devam edecek. UNESCO Dünya Mirası unsurlarımız ve adaylarımızın tanıtım çalışmaları yıl boyu sürecek" dedi.

Medeniyetler tarihinde önemli bir yere sahip olan Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 17 değeri şöyle: Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta), İstanbul'un tarihi alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşa (Çorum), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes (İzmir), Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Afrodisias Antik Kenti, Yaratıcı şehirler ağında, gastronomi dalında Gaziantep.