SÜMEYRA DENİZ

Sivas’ta Diş Hekimler günü sebebi ile Diş Hekimler Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından Sivas Diş Hekimleri Oda Başkanı Fatih Uçar ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekti. Uçar, “Ağız ve diş hastalıkları dünyanın tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıklarının şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları büyüme gelişme geriliği erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ağız dış sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerekir” dedi.

Türkiye’de diş hekimine gitme sıklığının düşük olduğunu belirten Uçar, “Ağız-diş sorunlarında tedavi genellikle hastalığın çok ilerlediği bir dönemde gerçekleşir Tedavideki gecikme ise ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken ayrıca sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır. Türkiye deki tüm diş hekimlerinin; kamu üniversite ve serbest çalışanların tümünün katılımını sağlayarak, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin halka yaygın bir şekilde ulaşmasını sağlayacak sağlık politikaları Türk Diş hekimleri Birliği’nin de katkısı ite geliştirilerek. Toplum Ağız Dış Sağlığı verilerimiz Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş hekimleri Birliği hedeflerine ulaştırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de özellikle 2000 yılından itibaren yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasının hızlandığına da değinen Uçar, “Hiçbir plan ve program olmaksızın, fakültelerin teknik ve fiziki alt yapıları hazırlanmadan ve öğretim elemanları yetersiz olarak açılan fakültelerimiz önemli bir ülke gerçeği olarak karşımızda durmaktadır. Diş hekimine başvuru sıklığının Türkiye’ye göre çok yüksek olduğu Avrupa Birliği’ndeki diş hekimi/nüfus oranını (1/1433) baz alsak bile 2024 yılında bu verilerle hedef tutturulmaktadır, işsiz diş hekimleri yaratılmaması için kontenjanların zamana yayılarak 2018 yılından itibaren hızla azaltılması gerekmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen TDB her alanda eleştirilerim ortaya koymanın yanı sıra çözüm önerilerini de getirerek toplumcu bir diş hekimliği tanımı yapmaya çalışmakta, bu önerilerini bilimsel araştırmalarla adım adım desteklemektedir” şeklinde konuştu.