Sümeyra DENİZ

 

Türkiye'de her yıl soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Karbonmonoksit gazı doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz. Zehirlenme yakıtların eksik yanması ve ortamdaki oksijenin azalmasından kaynaklanıyor. Açığa çıkan karbonmonoksit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmiyor. 

Baca sisteminin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması ve rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikiminin oluşabileceğine dikkat çekilirken bu gazın solunması sonucu zehirlenme olaylarının yaşanılabileceği belirtildi.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri ise şöyle; Şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, bulantı ve kusma, göz kararması gibi bir çok belirti mevcut.

Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için ise evlerde ki ısıtma sistemlerinde ki bacaların temizliğinin düzenli olarak yapılması, banyo içinde şofben kullanılmaması , ev veya kapalı alanlarda bacasız ısıtma araçlarının kullanılmaması ve kapalı garajlarda arabaların çalışır durumda bırakılmaması gerekiyor.