MELTEM DUMAN

Gıda fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların olduğu kadar bazı esnaflarında belini büküyor. Un, şeker gibi zorunlu kullandıkları kalemlerin fiyatlarının artmasından olumsuz etkilenen tatlıcılar fiyatların biran önce düşürülmesini talep ediyor.

Son zamanlarda yapılan zamlara yetişemediğini belirten tatlıcı Cemil Ersoy, esnaf olarak çok zorlandıklarını yetkililerin acilen bu fahiş artışları durdurmaları gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan tatlı işletmecisi Cemil Ersoy, “Döviz kurlarındaki hareketlilik işlerimizi olumsuz etkiledi. Piyasa dengelense de birçok esnaf kuru bahane ederek ürün fiyatlarında zam yapmaya gitti. Hal böyle olunca da esnafta vatandaşta zamlara yetişemez hale geldi. Vatandaşlar sefalete sürükleniyor. Esnaf olarak bizde mağduruz. Una şekere gelen pahalılık işlerimizi olumsuz etkiledi. 25 kilo un alıyordum 120 TL’ye şuan oldu 265 TL. Daha sonra yapılan itirazlarla 245 TL’ye düştü. Şeker yine aynı şekilde 258 TL’den 300 TL 'oldu. Dolar endeksi bahane edilerek ürünlere fahiş zamlar yapıyorlar. Toptan alın diyorlar da hangi para ile stok yapacağız. Mağduruz iyiye gittiğimizi sanmıyorum “dedi.

Toptancıların, ürün dağıtımı ve perakende satışı yapan firmaların denetlenmesi gerektiğini vurgulayan esnaf Ersoy, “ Denetim mekanizmaları vatandaşına sahip çıksın. Bu krizden faydalanmaya kalkan kişilere kanunen yaptırımlı müeyyidelerle caydırıcı unsur olarak görülmesini sağlasınlar. Bu sayede  şu yoklukta ekstra fazla para vermek zorunda kalmayız. Yapılan zamlar bize yetmiyor. Çünkü hayat pahalılığına, zamlara yetişemiyoruz. Her şey zamlandı. Dükkan kirası ödemek zorunda kalan esnaf, çalıştırdığı elemana sigorta ve maaş vermek zorunda. Ancak kış ayı gerekse zamlar işlerimizi bitirdi. Küçük esnaf olarak toparlanamıyoruz.  Elektriğe yapılan zamlarda keza öyle. Vatandaşlar ısınmasın mı? Gömleğini ütülemesin mi? Yetkili devlet  büyüklerimizden bu konulara çözüm bulmalarını rica ediyorum. Sizin aracılığınızla buradan sesleniyorum. Devlet esnafına, vatandaşına sahip çıksın” ifadelerini kullandı.