MEHMET TIRPAN

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşunu ve ilk yerli paraşütün üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren Nuri Demirağ’ın adını yaşatacak Ses Üstü Rüzgar Tüneli  projesine Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ-TAİ), ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI)’den destek mektubu aldıklarını söyledi.

Ses üstü rüzgar tüneli projesini kuruluşlarla birlikte kararlaştırdıklarını aktaran Rektör Kul, “Ülkemizde havacılık konusunda neye ihtiyaç var ise bu konuda kuruluşlarla sürekli görüşüyoruz. Gelişen ve geliştirilen projeler üzerinde sürekli istişare ediyoruz. Sivas’a hayata geçmesi planlanan ses üstü rüzgar tüneli projemiz ile ilgili de fikir alışverişinde bulunarak havacılık ve savunma sanayindeki kuruluşların desteklerini alıyoruz” dedi.

Ses Üstü Rüzgar tünelinin Türkiye’de sadece 2 tane olduğunu hatırlatan Kul, “ODTÜ RÜZGEM’de ses altı rüzgar tüneli var. Bu projeye de çok ciddi yatırım yapıldı. Diğer rüzgar Tüneli de Ankara Rüzgar Tüneli. Bu tünelde Atatürk zamanında yapılmış bir rüzgar tüneli. Bu tünel çeşitli çalışmalarda kullanılıyor. Fakat bir çok savunma sanayi kuruluşunun yaptığı talepler doğrultusunda ses üstü yeni bir rüzgar tüneline ihtiyaç olduğu gerekçesiyle TÜBİTAK SAGE güzel bir ses üstü tüneli kuracak. Yine TAİ kendi ihtiyaçları doğrultusunda çok güzel bir yatırım yaparak ses üstü rüzgar tüneli kuracak. İnşallah Sivas’ta hayata geçireceğimiz ses üstü rüzgar tüneli projesiyle birlikte havacılık sektörü rahat bir nefes almış olacak. Türkiye’deki rüzgar tünelleri tam donanımlı olmadığı için uçak parçaları denenmek üzere yurt dışına gönderiliyordu. Parçaların deneme testleri yapılıyordu ve tekrar Türkiye’ye gönderiliyordu. Artık kendi ürettiğimiz parçaları Türkiye’de rahatlıkla test edebileceğiz. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının ilgili birimi ile istişarelerimiz sürüyor. İnşallah Projenin onaylanması ile birlikte bu alanda yoğun bir çalışma temposuna gireceğiz” ifadelerini kullandı.