SEYİT ÖMER YILDIZ

Pandemi yüzünden faaliyetleri kısıtlanan ve geçtiğimiz hafta lokanta,restoran ve kafe gibi işletmelere 2019 yılı cirosu 3 milyon lira ve altı olanlara yüzde 3’lük destek açıklaması ardından Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit açıklamalarda bulunarak “ Bizim isteğimiz destek değil, esneklik” dedi.

2019 yılı fiyatları ile bugünki fiyatların aynı olmadığını ifade eden Başkan Nazım Yiğit; “ Biz tabiki destekten çok lokantalarımızın açılmasını isterdik. Paket servisler malum işletmelerimizi kurtarmıyor. Tabi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılı cirosuna göre destek yapılacağına açıkladı ancak bizim o zaman ki fiyatlarımız ile şuan ki fiyatlarımız çok farklı. O zamanetin kilosu 30 liraydı şuan 45 lira. O ciroları belki yakalayamayacağız ama 2019 yılı verilerine göre yüzde 3 bir destek verileceğini söyledi Cumhurbaşkanımız ama nasıl olacak bilmiyoruz. Dediğimiz gibi 2019 yılında yemekler 22 liraydı şimdi ise 26 lira bu nedenle de o cirolara göre bugünü hesaplamak ne kadar doğru olacak bilmiyorum” dedi.

“DESTEK DEĞİL, İŞYERLERİMİZE ESNEKLİK İSTİYORUZ”

Yiğit; “ Ayrıca bu yüzde 3’lük payın çok düşük olduğunu düşünüyorum. Pandemi ile ekonomide bir düşüş ve mal alımlarımızda fiyatlar baya yükseldi. Bizler esnaflar olarak yüzde 3 gibi desteklerde gözümüz yok. Bizim derdimiz paket servisten bir an önce kurtarmak ve en azından cumartesi Pazar günleri 21:00 ‘e kadar faaliyet gösterebilmek. Destek yapılmasındansa işyerlerimize biraz daha esneklik istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın son yaptığı açıklamada bizler bir müjde bekliyorduk fakat vaka sayılarının 1500’ler de seyretmesinden dolayı biraz daha askıya alındık. Önümüzü göremiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞYERİ SAHİPLERİNİ DURDURAMIYORUZ”

Başkan Nazım yiğit; “ Kiralar konusunda yine sıkıntıdayız, işyeri sahiplerine birşey yapamıyoruz 1 ay kira vermedğimiz zaman ihbarnameler geliyor. Gerçekten lokantacı esnaflarımız, kafeci esnaflarımız çok durumda ki kafeler kapalı onlar tamamen bitik. Bizler lokantacılar olarak yine paket servislerle ayakta durmaya çalışıyoruz ancak kafeler tamamen bitmiş durumda. Bizim tek isteğimiz hijyen kurallarına uyarak esneklik getirilmesini istiyoruz. Bizlerin yüzde 3’ten 5’ten bir beklentimiz yok” diyerek açıklamasını sonlandırdı.