SÜMEYRA DENİZ

Kangal Çermik Kaplıcaları olarak da bilinen Sivas’ın doktor balıkları 37 derece sıcaklıktaki suda  dahi yaşayan balıkların en önemli özelliği sedef hastalığına alternatif bir çözüm sunmaları. En büyüğü on santimetre boyunda olan bu balıklar halk arasında,"doktor balıklar" olarak anılıyor.  Modern tıp da şimdiye kadar fayda görmeyen dünyanın her yerindeki cilt hastalıkları için Kangal balıklı kaplıcası en son ümit kaynağı oluyor. Kangal Çermik Kaplıcalarında bulunan Doktor Balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki kaplıca suyunda tahriş olmuş veya herhangi bir enfeksiyondan oluşmuş cilt dokusundaki yaraları; egzama, cerahatli sivilceler ve hatta tıpta tedavisinin imkansız olduğu bilinen Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarını iyileştiriyor.

Hastaların balıklara alışmaları ise birkaç gün sürüyor. Dişleri olmayan doktor balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını yavaş ağız hareketleriyle acıtmadan ve kanatmadan kopararak cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor. Tedavinin tamamen yan etkisiz olup, kesinlikle herhangi bir ilaç kullanılmıyor.

Ayrıca Sivas’ın Balıklı Kaplıcası eski manken ve şarkıcı Tuğba Özay’ın da uğrak yerleri arasında bulunuyor. Fırsat buldukça Balıklı kaplıcaya gelen Özay yaptığı bir açıklamada “Güzelliğimi bu kaplıcaya borçluyum” ifadesine yer vermişti.