SÜMEYRA DENİZ

Sivas’ın sanayi şehri olması noktasında yapılması gereken çalışmalara değinen MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, Demiryollarına  dikkat çekti,  TÜDEMSAŞ’ın önemine değindi.

 

Sivas’ta sanayii tesislerinin kurulmaya başladığı tarihin cumhuriyetin ilk yılları olduğunu hatırlatan Coşkun;” Cer Atölyesi ve Çimento Fabrikasını o dönemde kurulan tesislere örnek olarak göstermek mümkün. O yıllarda Sivas bir sanayii şehri olarak planlanıyor aslında fakat daha sonra ki yıllarda bunun devamı getirilemiyor. Ta ki Sivas’ta demir çelik fabrikası önerisi öne çıkana kadar tabii bu da gerçekleştirilemiyor. Bunun yerine Sivas için uygun olmayan bir fabrika haddehane ile durum geçiştiriliyor.  Bu yapılan tesis Sivas’a değil madenin çıkarıldığı Divriği’ye kurulsa ve devamında da fırınlar ve diğer tesisler daha yerinde bir yatırım olurdu” dedi.

TÜDEMSAŞ’ın önemine ve son zamanlarda kat ettiği yola dikkat çeken Coşkun, “TÜDEMSAŞ adını alan demiryolu vagon fabrikamız da yine geliştirilmedi. Son yıllara kadar demiryolu sanayine hizmet eden fabrikalardan birisi olan TÜDEMSAŞ vagon fabrikası adeta çürümeye terk edildi. Hatta geçtiğimiz yıllarda kapatılması bile düşünülen fabrikayı siyasiler Sivas halkının tepkisinden çekindikleri için kapatamadılar ama son dönemde yapılan yönetim değişikliği  ile genel müdür atamasının ardından Yıldıray Bey’in dönemi içinde fabrikada hamleler yapılmaya başlandı. İyi bir yönetim, ekip ve projelerle fabrikanın ayağa kaldırılabileceğini, Türkiye de ve Dünya da sayılı vagon imal eden bir tesis haline gelebileceği ortaya çıktı.  Tünelin ucunda ki ışığı aslında şu an gördük” ifadelerini kullandı.

Çalışmaların bu şekilde devam etmesi halinde Sivas’ın demir yolu sanayiinde çok değişik ebatlarda ve çok değişik ihtiyaçlara cevap veren vagon fabrikalarının olduğu bir şehir haline gelebileceğini söyleyen Coşkun; “Böylece de Sivas, tarihinde bir kez daha sanayi şehri olma şansını, özellikle de demiryolu sanayi şehri unvanını yakalamış durumda.  Bu şansı bizim iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü dünyada da son yıllarda demiryollarına artık büyük önem veriliyor.  Türkiye’nin dört bir yanına yüksek hızlı tren hatları yapılıyor, birçok raylı sistemler geliştiriliyor. Yük ve yolcu taşımacılığında demir yolu oldukça önemli hale geldi.  Bu çerçevede şans bir kez daha Sivas’ın yüzüne gülebilir” şeklinde konuştu.

Dünya’da yaşanan gelişmelerin de Sivas’ın lehine olabileceğini aktaran Coşkun; “Çin’den yük ve yolcu alarak, Avrupa’nın diğer ucu olan Londra’ya kadar gidecek bu hattın en önemli merkez illerinden bir tanesi de Sivas olacaktır. Bu durumda Sivas’tan yük ve yolcu taşımacılığı da gerçekleştirilecektir. Sivas’ın lehine bir durum olacağının farkına varılarak konu ciddiye alınıp gerekli düzenlemeler ve takipler yapılmalı, demiryolu sanayisinde daha fazla öne çıkmanın yolları aranmalıdır.  Bizim de geçmişte önerdiğimiz şekilde Demirağ İkinci Organize Sanayi Bölgesinin demiryolu sanayisinin merkezi olması ve daha fazla yatırımcıyı buraya çekmek için çalışmalarımıza hız vermemiz gerekir. TÜDEMSAŞ burada bir ana merkez oluşturacaktır. Otomotiv sanayisinden örnek verecek olursak Merkezde  bir fabrika vardır bir de fabrikaya parçaları imal eden veya hizmet eden irili ufaklı tesisler vardır. Biz bu tesisleri Sivas’ta ki yeni kurulacak OSB’de toplamalıyız. Bu alanda ne kadar yatırım ve üretim yapabilecek şirket varsa Sivas’a çağırmalı, bir an evvel arsa tahsillerini yaparak,  yatırımcı firmalara her türlü kolaylığı sağlamalıyız” dedi.

 

Yapılan Çalışmalar Takdir Edilmeli

Coşkun bu konu ile ilgili yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, “Marifet iltifata tabiidir düsturu ile çalışma yapan insanların da teşvik edilmesi gerekir. Biz geçtiğimiz günlerde çalışmaları ile göz dolduran TÜDEMSAŞ Genel Müdürünü ve ekibini tebrik etmek maksadı ile bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada da amacımız kişilerin onore edilmesinin de ötesinde bu çalışmalarının hızlandırılmasını teşvik etmekti. Çünkü başka rakip illerde çıkabilir bu anlamda. Rekabette de öne geçmemiz lazım. Bütün yöneticilerimizin bu konuda dikkatini çekmek istiyorum. Teşviki ve takdiri elden bırakmamız gerekiyor ve dünya çapında demir yolu ile ilgili çalışmalar yapan insanları Sivas’ a davet etmeli, Üniversitemizle de işbirliği yaparak, paneller, seminerler ve eğitim programları düzenlemeliyiz. İnanıyoruz ki Cumhuriyetin ilk yıllarında Sivas’ta başlatılan sanayi hamlesi yakın tarihlerde sonuca ulaşacak, Sivas Türkiye’nin ve Dünya’nın demiryolu teknolojileri alanında başlıca merkezlerinden biri haline gelecektir. Gelecekten umutluyuz” dedi.