MEHMET TIRPAN

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşunu ve ilk yerli paraşütün üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren Nuri Demirağ’ın adını yaşatacak bir proje başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Ses üstü rüzgar tüneli projesini hayata geçirmek adına Strateji ve Bütçe Başkanlığına başvuruda bulunduklarını aktaran Rektör Kul, “ Hayata geçirmeyi planladığımız ses üstü rüzgar tünelinden Türkiye’de sadece 1 tane var, oda İstanbul Teknik Üniversitesinde çok küçük bir kesit alanına sahip. Türkiye’de bir ilke imza atarak büyük bir ses üstü rüzgar tüneli yapmayı planlıyoruz. Eğer projemiz onaylanırsa Nuri Demirağ’ın ismini üniversitemiz yaşatacak” dedi.

Ses üstü hıza çıkan hava araçlarının aerodinamik testlerinin rahatlıkla yapılacağı aktaran Rektör Kul, “TUBİTAK SAGE de ses üstü rüzgar tüneli konusunda çalışma yapıyor. Bu konuda bizim ve TUBİTAK SAGE’nin haricinde Türkiye’de çalışma yapan yok. Projemizi Strateji ve Bütçe Başkanlığına verdik. Bu işi 3 yıl içerisinde gerçekleştirmek istediğimizi ifade ettik. Yapılacak olan tesis çok büyük bir tesis olması sebebi ile 3 yıldan önce çalışmaları bitiremeyiz. İnşallah projemiz hayata geçerse Nuri Demirağ’ın ismini de Üniversitemiz yaşatacak. Ayrıca bir merkez kurmuş olacağız. Özellikle ülkemizde havacılık sejtöründe faaliyet gösteren firmalar içinde büyük bir fırsat olmuş olacak. Buna çokta ihtiyacımız var. Bazı parçalar test için yurtdışına gidiyor. Bu durumda risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

RÜZGAR TÜNELİ NEDİR?

Rüzgâr tüneli, hava gibi hareketli bir gaz içinde bulunan katı cisimlere gazın uyguladığı etkinin incelenmesi, araştırılması ve yorumlanması için tasarlanmış ve üretilmiş içindeki havanın hareket ettirildiği ve hızının ayarlanabildiği tünellere denir.

Hava tünelinin içine yerleştirilen gerçek ya da küçültülmüş boyutlardaki parça ve araçların aerodinamik niteliklerinin, denetlenebilen koşullar altında denenmesinde yararlanılır. Hava tünellerinde ayrıca mermilerin ve kara-demir yolu taşıtlarının biçimleri test edilebilir.