MEHMET TIRPAN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Sivas Şube Başkanı Salim Eminoğlu, Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesinde alt yapı çalışmalarının sürdüğünü, bölgeye ciddi manada da yatırım yapıldığını, ancak ödenek noktasında halen sıkıntı yaşandığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödenek talebinde bulunulduğunu hatırlatan Eminoğlu, “Nuri Demirağ OSB’yi ve Lojistik Merkezi Sivas hak ediyor mu? Evet fazlası ile hak ediyor. Aslında bu yatırımlarda geç kalınmış yatırımlar. Ancak bu şekilde giderse Demirağ OSB’ye yapılan yatırım da heba olur yazık olur. Yine siyasilerin açıklamalarına göre de alt yapı çalışmaları bitmezse Sivas teşvikten veya özel diye tabir edilen teşvikten faydalanamaz” dedi.

Nuri Demirağ OSB ile ilgili ödeneğin acil bir şekilde gönderilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Eminoğlu, “Biz orayı yapmaya başladıysak ödeneğin gelmesi lazım. Sivas’a teşvik verilmesi için Nuri Demirağ OSB’deki alt yapı çalışmalarının bitmesi gerektiği söyleniyor. Tabi bu konuyu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. Ancak Sivas’ın acilen 6. Bölge teşvik kapsamına alınması lazım. Bizim denizimiz ve limanımız yok. Sivas 6. Bölge teşvik alanına girecek ki Demirağ OSB’ye yapılan yatırımlar heba olmasın. Yatırımcıyı Nuri Demirağ OSB’ye çekebilmek adına teşvikte olmazsa olmazımız. Yatırımcı teşvik olmazsa niye gelsin. Yatırımcının Sivas’a gelmesi için sebep lazım. Yatırımcı yatırım yapacağı yerden gelir elde etmezse hiç bir kimse Sivas babasının memleketi de olsa gelip yatırım yapmaz. O nedenle Nuri Demirağ OSB’deki alt yapı çalışmalarının acilen bitirilmesi gerekli. Çalışmalar bitecek ki bizde yatırımcıya diyeceğiz ki Sivas’a gel şu teşvikten faydalanacaksınız diyeceğiz, yatırımcı öyle gelecek. Siyasilere yatırım, teşvik ve ödenek konusunda sorular sorulduğunda Sivas’a çok fazla para girdiğini söylüyorlar. Sivas’a giren para bir çok illerden fazla deniliyor. Evet kabul ediyoruz Sivas’a para girdi. Ancak Sivas’a giren paranın ilimiz ekonomisine ne katkısı olmuş? Bunun hesabını iyi yapmak lazım. Ben devlet memuru mantığı ile değil iş adamı mantığı ile bu konulara bakıyorum. Önce yapılan yatırımın il ekonomisine, ticaretine ve istihdama faydası var mı düşünülmeli. Yapılan yatırım ticarete, ekonomiye zarar veriyorsa buna da dikkat edilmeli. Devlet işleten değil işlettiren olmalı. Sivas’a yatırım yapılmasını kim istemez herkes ister ancak önce sanayimiz olsun. Üretime geçelim sonra diğer ihtiyaçlarımızı giderelim. Diğer bir konuda Sivaslıları susturmak için Kangal, Ulaş, İmranlı gibi OSB’si olmayan ilçeleri teşvik kapsamına aldılar. İlçeler teşvik alanı yapılıyorsa ilçelere önce OSB’ler yapılmalı. Gemerek ve Şarkışla’da OSB var bu ilçelerde teşvik kapsamında değil. Hiç bir zaman bir ilin merkezi teşvik alan olmazsa hiç kimse ilçeye gitmez. İstanbul’daki yatırımcı ilçeye mi gidecek?” ifadelerini kullandı.