MELTEM DUMAN

Sivas’ta sigorta acenteliği yapan İbrahim Çetinbaş, 4. Bölge deprem kuşağında olan Sivas’ta deprem sigortası yaptıran kişi sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

İnsanların zorunlu haller dışında konutlarına veya araçlarına DASK sigortası yaptırmadığını aktaran Çetinbaş, Zorunlu Deprem sigortasının oldukça önemli olduğuna değinerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Genellikle insanların konut alım satımı yaparken veya abonelik işlemleri gerçekleştirirken zorunlu olarak sigorta yaptırdığını ifade eden Çetinbaş, “Vatandaşların deprem sigortasına çok fazla bir ilgisi yoktur. Vatandaşların yüzde 90’nı DASK’ın ne olduğunu, deprem olması halinde nasıl sigortadan faydalanacağını biliyor. DASK sigortası yaptıranların bir kısmı da sigortanın tüm riskleri kapsadığını zannediyor. Doğal afetler sigortasının kapsamı depremle ilgilidir. Olası bir depremde sigorta şirketi hasarın yüzde 80’inin karşılıyor” dedi.

Olası bir depreme karşı deprem sigortasının mutlaka yaptırılması gerektiğini vurgulayan Çetinbaş, “Ülkemiz yüksek riskli deprem kuşaklarından birinde yer alıyor. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile belediye sınırları içinde kalan konutlar için deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları poliçe limitleri dâhilinde karşılanıyor. Zorunlu Deprem Sigortası depremin ve deprem kaynaklı meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararları, poliçede belirtilen limitler dâhilinde nakit olarak karşılanıyor. Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa bile, Zorunlu Deprem Sigortası teminat kapsamı altındadır. Yapının ana duvarları, bahçe duvarları, istinat duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, temeller, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri DASK tarafından teminat verilen Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında. Bu nedenle konut sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.