MEHMET TIRPAN

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Uğur Bulut, 39 sene önce 12 Eylül 1980 gününde yaşanan darbenin yıl dönümü olduğunu, Türkiye’yi en çok yıpratan olayların ilk sıralarında yer alan darbelerden biri olan 12 Eylül darbesinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin lav edildiğini ve Anayasanın uygulamadan kaldırıldığını söyledi.

12 Eylül’de olduğu gibi Türkiye’de yapılan darbelerin daima ülkemize zararı olduğunu vurgulayan Bulut, “12 Eylül darbesi bir neslin, vatanını çok sevmekten başkaca suçu olmayan bir neslin dramı aslında. Siyasi partiler kapatıldı. Parti liderleri gözetim altında tutuldu, yargılandı. Türk siyasetinin yeniden tasarlandığı ve yaklaşık dokuz yıl süren askeri düzende, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. Tüm darbecileri lanetliyorum” dedi.

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun sözünü hatırlatan Bulut, “Ne kaderime küstüm ne devlete küstüm. Çünkü inanmak iman etmek varsa bir şeye. Bedel neyse ona da katlanılır demişti. Ancak bu ülkenin enerjisi, gücü ve geleceği olan gençlerin nasıl harcandıklarını tarihin trajedik sahneleri gösteriyor. Her darbede işkence hanelerde insanlık dışı muameleye aylarca maruz kalanlar oldu. Yargısız infaz edilenler ve işkencede ölenler oldu. Darbede gözaltına alınan kişi: 650 bin. Açılan dava sayısı: 210 bin. Yargılanan kişi: 230 bin. Hakkında idam istemiyle dava açılan kişi: 7 bin. Verilen idam cezası: 517. Yargıtay'da onanan idam cezası: 259. İnfaz edilen idam cezası: 49 TCK 141, 142 ve 163'ten yargılanan kişi: 71 bin. Örgüt üyeliğinden yargılanan kişi: 98 bin. Pasaport alamayan kişi: 388 bin. Vatandaşlıktan çıkarılan: 14 bin. İşkence sonucu ölüm (belgelenen): 171. ''Sakıncalı'' gerekçesiyle işten atılan: 30 bin. 1402 ile işten atılan öğretmen: 3854. 1402 ile görevden alınan öğretim üyesi: 120. Cezaevine konan gazeteci: 31. Öldürülen gazeteci: 3. 12 Eylül´ün benzerini 15 Temmuz´da da yapmaya çalıştılar. Bu tür hareketlerin daima zararı olmuştur. Bir ülkenin halkının kendi emeği olan uçaklar, Türkiye Büyük Millet Meclisi´ni bombaladı” ifadelerini kullandı.