Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi’nin borcunun şuada yaklaşık 101 milyon civarında olduğunu söyledi.

Göreve geldiklerinde Cumhuriyet Üniversitesi’nin 92 milyon olduğunu aktaran Yıldız: “2015 yılında anlaşma yapılmış ve global bütçeye geçilmiş. 2016 yılında global bütçe uygulanmaya başlamış. Geçen yıl Ağustos ayında göreve geldiğimizde SGK ile yapılan antlaşmada eksi 12 milyon bakiyemiz vardı. Biz Ağustos ayından itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan 12 milyon borcumuzu artırmadık. 12 milyonu 2017 yılı içerisinde bizden 3 ayda aldılar” dedi.

Şuan Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nin 101 milyon borcu olduğunu vurgulayan Yıldız: “2015 yılında SGK ile anlaşma yapmışız. Sosyal Güvenlik Kurumu örneğin yıllık size 120 milyon para veririm ve 12 taksitte alırım diyor. Fakat 120 milyon geliriniz olmazsa bir sonraki sizinle yaptığımız anlaşmada eksik kalan kısmı 3 ayda geri alırım diyor. Geçen yıl Ağustos ayında göreve geldiğimizde SGK ile yapılan antlaşmada eksi 12 milyon bakiyemiz vardı. 12 milyonu 2017 yılı içerisinde bizden 3 ayda aldılar. Örneğin bir ameliyatta kullanılan malzeme Bin 250 TL devletin size verdiği 750 TL burada bir kaybımız var. Aynı zamanda Cumhuriyet Üniversitesi’nde çalışan hemşirelerimizin ve çalışanların maaşları döner sermayeden veriliyor. Durum böyle olunca ne yaparsanız yapın açık meydana geliyor. Biz borçsuz devralsaydık Üniversiteyi borçsuz götürürdük. Bir yılda 12 milyon borç ödemişiz. Şuan firmalara olan borcumuzu 30 aydır ödeyemedik. Firmalar zor durumda. Malzeme alacağız ihaleye çıkıyoruz, ihaleye 2 firma giriyor. 30 ayda ödeme yapabileceğimizi bilen firmalar malzemeye ona göre fiyat veriyor. Bazı malzemelere teklif bile gelmiyor. Bütün Üniversite Hastanelerinde bu kısır döngü var. 2012 yılında Hastanenin borçsuz bir şekilde devredildiğini biliyorum. 90 milyonluk borcu biz yapmadık. Devlette devamlılık esastır illaki bu borç ödenecek. Firmalara en kısa zamanda ödeme yapmak istiyoruz. Doktorun elinde malzeme olacak ki ameliyat yapsın. Temmuz ayından itibaren sıkıntılar başladı. Temmuz ayında tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna gittiğimizde Maliye Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda hiçbir Üniversiteye ek ödenek verilmeyeceğini öğrendik. Şuan geliri artırıcı çalışmalar yapmaya çalışıyor. 40 adet Üniversite bizim gibi borçlu. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda borcu olan 40 rektörle bir araya geldik. Daha sonra Sağlık Bakanlığı ile bir görüşme yaptık. Sağlık Bakanlığı bu durumu zaten biliyor. Üniversite Hastanelerinin borç batağından kurtulması için tıp kökenli bir heyet oluşturduk. Heyet şuan çalışmalarını sürdürüyor. Üniversite Hastanesindeki temizlik ve sekreter kadrolarında şişkinlik var. Bunların hepsi hastaneye yük. Vakıfta’da aynı sıkıntı var. Biz Vakfı 5 milyon borçla aldık. 1 milyon 750 bin karla devredilen vakfı 5 milyonluk borçla aldık. Vakıfta çalışan ve emekli olanları çalıştırmadık. Fakültelerde çalışan elemanları vakıfta topladık. Kimseyi işten çıkaramıyoruz Sivas’ta işsizlik oldukça fazla” şeklinde konuştu.