SEYİT ÖMER YILDIZ

Kamu-Sen İl Temsilcisi İlker Çelikus, Hazırlanan memur paketinde eksiklikler olduğunu çözülmesi gereken konuların yer aldığı mektuplar hazırladıklarını, mektupları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göndereceklerini söyledi.

Açıklama sonrası PTT aracılığı ile hazırlanan mektupları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderen Kamu-Sen’li üyelerin mektuplarında sözleşmeli personele kadro başta olmak üzere, bayram ikramiyesi, vergi dilimleri, mülakatın kaldırılması, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler gibi konular acilen çözülmelerini talep ettiler.

Çalışanlardan alınacak vergilere bel bağlayan 2020 bütçesi’nin memurun bütçesi olmadığını savunan Çelikus, “Bu bütçeyle 2020 yılının, başta kamuda çalışanlar olmak üzere, tüm vatandaşlarımız için geçmiş yıllardan daha da zor geçeceği ortaya çıkmıştır. Hepimizin bildiği gibi bütçe. Devletin gelirlerinin ve bu gelirlerin nerelere dağıtılacağının belgesidir” dedi.

Gelirlerin kamu çalışanlarından kesilen vergilerle elde edildiğini ancak gelirin paylaşımında memurun adının dahi olmadığını gördüklerini aktaran Çelikus, “ Önümüzdeki sene için memur ve emekli maaşlarına %4+4 zam yapılması kararlaştırıldı. Bunun anlamı bütün bir vıl için iki taksitte toplam %8,2 yani ortalama memur maşına 329 lira, en düşük memur maaşına 247 lira zam demek. Halbuki daha geçen yıl 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları 1032 lira zamlanmıştı. Verilmesi öngörülen zam, harcamalar karşısında devede kulak bile kalınıyor. 2002 yılından beri vatandaşlarımızdan toplanan vergiler 10.4 kat artarken memur maaşları ancak 7,5 kat arttı. Yani maaşlardan yapılan kesintiler, maaş zammını aştı. Milli gelir büyüyor diyoruz. Milli gelirdeki artıştan dar gelirli ve ücretliler hak ettiği payı alamıyor. Memurun, emeklinin pastaya eklediği pay büyüdü ama pastadan aldığı pay küçüldü. Maaşların döviz, altın ve diğer yatırım araçları karşısındaki hali ortada. Bütün yatırım araçları karşısında alım gücümüz düşüyor. Doğalgaza, elektriğe, kılık kıyafete, okul masraflarına, kiraya hatta ekmeğe bile zam geldi. TÜİK son 12 aylık enflasyonun yüzde 8.5 olduğunu iddia ede dursun, 2019 yılının 10 aylık enflasyonu yüzde 10.6 oldu. Ama memura bu sene için yapılan toplam zam enflasyon farkı da dahil yüzde 10,26; yani maaşlar şimdiden erimiş durumda. Önümüzde enflasyonun ısınma, elektrik ve gıda harcamalarının daha artacağı kasım ve aralık enflasyonu var. Onlar da eklenince memur ve emekli maaşlarının iyiden iyiye eridiği daha net biçimde ortaya çıkacak. Elbette enflasyon hedeflemesi yapılsın ama gerçekler de göz ardı edilmesin. Maaşlar iktidarın pembe hayallerine göre, vergiler ve zamlar acı gerçeklere göre belirlenmesin. Kaşıkla verilip kepçeyle alınmasın. Kamu çalışanlarından yana olmayan politikaların bir uzanım olan 2020 yılı bütçesi, bu haliyle memurun bütçesi olmaktan çıkmış, sinekten yağ çıkarma bütçesi olmuştur. 2020 yılı bütçesi, memur ve emeklinin kurban edildiği bütçe değil, memurun bütçesi olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.