Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Solucan gübresinden faydalanarak yara iyileştirme ve deride kıllanmaya yönelik çalışmalar yapıldığını, iyi bir ilerleme kaydettiklerini kanserojen maddeye rastlanılmaması halinde üretime geçileceğini söyledi.

MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Solucan gübresi ile ilgili Sivas Valiliği, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte ortaklık kurarak şirket kurduklarını solucan gübresi üretmeye başladıklarını söyledi.

Solucan gübresinin bir çok yerde üretildiğini aktaran Rektör Yıldız, “Bizim yaptığımız çalışma diğer çalışmalardan farklı. Solucan gübresinden yarayı iyileştirmeye yönelik bir çalışma yapılıyor. Yaraya iyileştirmeye yönelik çalışma yapılırken arkadaşlarımız bir şey daha tespit ettiler oda kıllanmayı çoğaltıyor” dedi.

Bilimsel çalışmalara ağırlık vermeye devam ettiklerini aktaran Alim Yıldız, “Eğer kıllanmayı çoğaltan ve yarayı iyileştiren çalışmayı tam anlamıyla gerçekleştirirsek ve kanserojen madde tespit edemezsek çalışmaları hızlandıracağız. Bu araştırmalarda Cumhuriyet Üniversitesi’nin dünyada tanınmasını sağlayacak. Erkeklerin bir çoğunun saçla ilgili bir problemi var. Saç dökülmesi sorununuda inşallah halletmiş olacağız. Bir diğer önemli konu ise Belediyelerin atık çamurları. Bu atık çamurlar her belediyenin başına bela. Bu atıklar çevreyi oldukça fazla kirletiyor. Bizim yapmış olduğumuz solucan gübresinde belediyenin atık çamurlarından gübre elde etmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda da olumlu sonuçlar aldık. Sivas’ta bildiğim kadarı ile 100 ton atık çamur var. Bütün ilçe belediyelerde çamurların gübreye dönüşmesi Türkiye açısından oldukça önemli. Bu konuda da epey bir mesafe kat ettik. İnşallah bu çalışmaları önümüzdeki günlerde daha detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Kanser araştırmalarına yönelikte araştırmalar sürüyor. Kanserin tedavisi noktasında devam eden araştırmalar herkesin malumü olduğu üzere uzun sürüyor. Bu araştırmalar oldukça titizlik isteyen araştırmalar. İnşallah kanserle ilgili de önemli ilerlemeler sağlayacağız” ifadelerini kullandı.