SÜMEYRA DENİZ

Şehrin ve Üniversitenin ulaşım sorunun, yapılan yeni çalışmalarla da çözülemediğini gelinen noktada olumlu hiçbir çalışma yapılmadığını ifade eden Ulaştırma Ve Demiryolu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Abdullah Peker, “Üniversiteye ulaşım daha da zorlaşmıştır. Otobüs sayısının artırılması lokal bir çözüm olmaktan öteye geçmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Şehir ve Üniversite arası ulaşımı için çözüm projesi ürettiklerini ifade eden Peker, “Sivas, Üniversite arası Ulaşım sorununu ancak Hafif Raylı Sistem projesi çözecektir. Öğrenci ve çalışan  sayısı 60 bin civarında olduğunu belirtmek isterim Şehrin beşte biri üniversiteye otobüslerle gidiş geliş yapmaktadır bu sayıya  hasta ve hasta yakınlarını da eklersek günlük 70 bin insanımız sıkıntı içinde yolculuk yaptığını göreceğiz.  Fakat Sivas merkez nüfusumuz 300 bini aşmış CÜ Kampüsün de öğrenci sayımızın 60 bini geçmiş olmasına rağmen şehir merkezi öğrenci kampüsü arası hafif raylı sistem projesinin şimdiye kadar başlatılmamasının üzüntüsünü taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Yaşanan sıkıntıları aktaran Peker, “Günlük CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine ortalama on bin hasta, ziyaretçi, personel ve başkaca nedenlerle girişin olduğu tespit etmiş bulunmaktayız. Günlük ortalama toplam otuz bin insanın şehir merkezinden üniversite kampüsünde ulaşımı büyük çoğunlukla otobüs ulaşımı ile sağlanmaktadır. Söz konusu durum kurumlarımızca idare edilemediği otobüs işaretlerimizin üniversitede otobüs terminali kurmalarına rağmen ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu en önemlisi ise  kırk bin günlük yolcunun çektiği çile herkesin malumudur. Şehrimizde belediye seçimleri öncesinde başkan adaylarının toplu ulaşım sistemi olarak raylı sistem monoray veya metrobüs gibi sistemleri vaat etmelerine rağmen bugüne kadar hiçbir projenin üretilmemesini üzülerek müşahede etmekteyiz. Sendikamız şehir merkezi üniversite kampüsü arasında günlük altmış bin insan potansiyelinin yanında ileriye dönük nüfus artışı ve öğrenci sayısındaki artışı da dikkate alarak hafif raylı sistem görüşünü benimsemektedir” şeklinde konuştu.

Peker, Oluşturdukları hafif raylı sistem projesinin güzergahlarını ise şu şekilde kaydetti;  “Hafif raylı sistem terminal yeri olarak Üniversite Kampüsü Diş Hekimliği Fakültesi karşısından başlayarak şehir merkezine doğru 500 metre ilerledikten sonra Kızılırmak nehrini köprü olarak geçerek mevcut arazi yolunu bin beş yüz metre takip ederek Erzincan Çevre Yolunu tüp geçit olarak geçirdikten sonra Yenişehir Mahallesi Köy Garajına tramvay durağı olarak duraklandırılacaktır. Yenişehir terminal durağından Sivas Merkeze üç yönden dağılım sağlanacaktır. Birinci ağ Yenişehir Terminal Durağından Aksu istikametinden (Doğuya) doğru ilerleyerek Mısmılırmak havzasını takip ederek Dedebalı Mahallesi, Av.Gazi Mahallesi, Alibaba Mahallesi ve Çayboyu Mahallesine kadar uzanan geçki olacaktır. İkinci güzergah ise Yenişehir Terminal Durağından yine Aksu istikametine ilerledikten sonra Pulur Mahallesinden kuzeye dönerek Müftülük binası önünden Kongre Lisesi yanından Behram Paşa Hanının yanından geçerek Mahkeme Çarşısı Subaşı Hanı önüne (eski otobüs durağı) uzanan geçki olacaktır. Üçüncü Güzergah ise Yenişehir Terminal Durağından batıya doğru otobüs terminalini ve karayolunu geçtikten sonra demiryolu ağlarını eksen alarak kümbet istikametine ilerleyerek D.S.İ Bölge Müdürlüğü karşısına kadar uzanan geçki olacaktır” dedi.