MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla basın mensupları ile bir araya gelerek 2020 yılını değerlendirdi ve 2021 yılında yürütlecek olan projeler hakkında bilgiler verdi.

İlk olarak Covid 19 salgını hakkında bilgiler veren Vali Salih Ayhan, Covid 19 hasta sayısının her geçen gün azaldığını, tedbiri elden bırakmayacaklarını belirterek covid aşılarının Sivas’a ulaştığını söyledi.

Covid 19 salgını hastalığının tedavisinde kullanılacak olan aşılarla ilgili Sağlık Bakanlığından talimat beklediklerini aktaran Vali Salih Ayhan, “Aşılar Sivas’a geldi. Aşılarımızı depolarımızda muhafaza ediyoruz. İlk olarak aşıları sağlık çalışanlarına yapacağız. Covid Hastalığını geçirmiş insanlar aşı olmayacak. Öncelik sağlık çalışanları, Emniyet ve Jandarma personeli,  65 yaş üstü insanlar ve kronik hastalığı bulunan insanlara aşı yapılacak” dedi.

Yapılan araştırma üzerine bazı insanların aşı yaptırmak istemediklerini aktaran Vali Ayhan, “Aşı yaptırmama konusunda bir direnç var. Bu hafta içerisinde aşının nerelerde yapılacağı konusu netlik kazanacak. Bu konuda bir planlama yapılıyor. Aşılama yakında başlayacak. Bu hafta aşı konusunda usul ve esaslar netleşir diye düşünüyorum. Devletimin inandığı ve devletimin yetkili kurumlarının güven verdiği aşıyı bende yaptıracağım” ifadelerini kullandı.

SALGINLA İLE MÜCADELE DEVAM EDECEK

Pandemi sürecinde bir çok tedbirler alarak hastalığın yayılmasını engellediklerini aktaran Vali Ayhan, “Eylül ve Kasım aylarında vaka sayısında 2 defa zirve yaşadık. Özellikle Aralık ayında getirilen kısıtlamalarda vaka sayılarında yüzde 70’in üzerinde bir düşüş gerçekleşti. Düşüşlerde sağlık sistemi üzerindeki yükü önemli oranda azalttı. Bugüne kadar 212 bin 746 vatandaşa test yapıldı” dedi.

Her 3 kişiden bir kişiye test yapıldığını aktaran Vali Ayhan, “5 Eylül 2020’de vaka sayımız oldukça yüksekti. Ramazan Bayramında vaka sayısını neredeyse sıfırlamıştık. Haziran ve Temmuz ayında biraz da olsa vaka sayısında artış yaşandı. Ağustos ayının başında yaşanan hareketliliğin ardından vaka sayısı müthiş derecede arttı. Akabinde 5 Eylül 2020’ye kadar artış devam etti. Eylül’ül başında günlük vaka sayımız 700 civarında idi. Ama hamdolsun sağlık noktasında sıkıntı yaşamadık. Ekim ayında artış yaşanmaya başladı Kasım ayında ise yine vaka sayısı zirve yaptı. Kısıtlamaların ardından Aralık ayında vaka sayısında ciddi düşüş yaşandı. Şuanki toplam pozitif hasta sayımız geçmiş dönedeki bir günlük vaka sayısından daha az. Tabi bu durum insanların rehavete kapılması anlamına gelmiyor. Tedbirleri elden bırakmayacağız. Corona virüsle mücadele de iyi bir sınav verdik” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Gazetemiz İmtiyaz sahibi Kadiriye Geneş’e plaket verildi.