MELTEM DUMAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas İl Başkanı Yılmaz Coşkun,  Sivas’ın sorunlarına değinerek 20 yıldır Sivas’ı yöneten iradeyi sert şekilde eleştirdi.

Coşkun, “20 yıldır Sivas’ı yöneten irade içme suyu konusunda yetersiz kalmıştır. Sivas’ın en önemli su havzası 4 Eylül barajını besleyen herhangi bir ırmak veya Akarsu yoktur. Sadece yağmur ve kar suyuna odaklı su tutma imkanı bulunmaktadır. Küresel boyutta yaşanan iklim krizi de hesaba katıldığında planlı önlemler şart olmuştur. Daha önceleri DSİ gündeminde olup da hayata geçirilmeyen projelerden olan Tecer ırmağının suyunun taşınması önemli hale gelmiştir” dedi.

Sivas’a verilen sözlerin havada kaldığını belirten Başkan Yılmaz Coşkun, “Sivas’ın sorunları bitmiyor. Sivas için bir diğer konu ise Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın durumudur. İlimizin kanayan yarası haline gelmiş olan Yüksek Hızlı Tren bugüne kadar tam 7 kez ertelendi. En son 4 Eylül 2021 açılacak denilmişti. O tarihte de açılmadı. Şimdi yetkililer 2022 yılını işaret ediyor. Konu ile ilgili TSO bu konuda ciddi bir altyapı çalışması yaptı şehir hazır ama sahipsizlikten dolayı yıllardır Sivas halkı YHT’yi bekliyor.Sivas’a verilen sözler havada kalmaya devam ediyor. YHT de yaşananların bir benzeri teşvik bölgesi hususunda verilen sözlerde de yaşandı. 2019 yılından bu yana Sivas’ın teşvikte hak ettiği noktaya gelmesi bekleniyor. Ama son kararla birlikte dağ fare doğurmuş oldu” ifadelerini kullandı.

“İKİLİK SİVAS’A BİRŞEY KAZANDIRMAZ”

Nuri Demirağ OSB den bahseden başkan Coşkun, alt yapısının henüz tamamlanmadığı halde cazibe merkezi ilan edilmesini eleştirerek, “Nuri Demirağ OSB’nin cazibe merkezi haline gelmesi elbette olumlu bir gelişme ancak kesinlikle yeterli değil. Sivas’ın çevresindeki iller yıllardan bu yana daha avantajlı teşvik kategorisinde veya komple cazibe merkezi iken Sivas’ta henüz altyapısı dahi tamamlanmamış Nuri Demirağ OSB’nin cazibe merkezi ilan edilmesi yıllardan beri Sivas’ın ekonomide, üretimde, istihdamda yükünü çeken 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılmış bir haksızlıktır. Bu ikilik Sivas’a bir şey kazandırmaz aksine kaybettirir. Sivas’ın tamamının cazibe merkezi kapsamında alınması halinde hem il merkezimize hem de ilçelerimizde bulunan sanayii bölgelerimize ciddi şekilde yatırım yapılacağına ben şahsen inanıyorum” diye konuştu.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Başkan Coşkun, Nuri Demirağ Bölgesinde bulunan kamusallaşan arazilerin yangından mal kaçırır gibi satılmasını eleştirerek, “ Nuri Demirağ bölgesinde bulunan Budaklı Tuzluhan, Doğanca, Hasbey, Acıpınar köylerinde 1978 yılında başlayan ve kamulaştırılan araziler, özelleştirme idaresi tarafından toplu olarak satışa çıkarıldı. Kamulaştırma işleminin yapıldığı mal sahiplerine köylülere bilgi verilmeden yangından mal kaçırırcasına bir satış söz konusu. Bu konunun da takipçisi olacağımızı buradan beyan ediyorum” dedi.

Coşkun, çifçilerin ağır borçlar altında ezildiğine değinerek, “ Çiftçilerimiz ağır borç yükü altında ezilmiş durumda. SSK ve BAĞKUR primlerini ödeyemiyor. Girdi maliyetlerinin artması, kuraklık ve pandeminin etkisi zamanında ödenmeyen desteklemelerin de etkisiyle çiftçi bırakın kar etmeyi üretim maliyetini dahi karşılayamıyor.Çiftçilerimizin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması ve bankalara olan borçlarının kredi faizlerinin silinmesi, mazot ve gübre desteklemelerinde artış sağlanması gerekiyor. Gübre fiyatlarına son bir yılda yüzde 100’den fazla zam geldi ancak gübre desteği yerinde sayıyor. Bu koşullarda hangi çiftçi nasıl üretecek? Bu arada Süt üreticilerini de unutmamak lazım. Süt üreticileri desteklenmeli, çiğ sütteki artış tüketici kadar üreticiyi de etkilemiştir. Mazota, yeme, elektriğe gelen zamlar yüzünden girdilerin artması üreticileri hayvanlarını kesmeye itmektedir. Esnafımız da unutmamak gerekiyor. Esnafımız zor durumda, pandemiden sonra artan maliyetler esnafımızın belini büktü. Asgari ücrete gelen zam ile birlikte SSK-BAĞKUR primleri de arttı. Esnafımıza sıfır faizli kredi ya da düşük faizli krediler açılmalıdır” şeklinde sözlerini noktaladı.