Mehmet TIRPAN

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa ve basın mensupları ile yemekte bir araya geldi.

ÇEDAŞ’la ortak yürütecekleri askıda ekmek projesi hakkında bilgi veren Akgül: “Bugünkü toplantımızın amacı Vali Davut Gül, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, CEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa ve sizlerin katlımı ile yemekte bir araya gelmek istedik. Ayrıca sizlere sözümüz olan somunda etli ekmek sözümüzü de yerine getirmek istedik” dedi.

ÇEDAŞ’la birlikte yürütecekleri sosyal proje kapsamına 130 noktada askıda ekmek projesini başlatacaklarını aktaran Akgül: “Askıda ekmek projesini ÇEDAŞ’la beraber yürütüyoruz. Askıda ekmek projesini 130 noktada başlatacağız. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Herkes evine ekmek alırken bir ekmek fazla alıp askıya bırakacak. Durumu iyi olmayan kardeşlerimize bir nebzede olsa yardımcı olacağız. Bu projemizle ilgili çalışmalarda son noktaya geldik. Yine Sivas’taki Çölyak hastalarının gıda sorununu çözmek amacıyla üzerinde çalıştığımız bir projemiz daha var. Sivas’taki hastalar il dışından ekmek ve bazı gıda maddeleri getirtmek zorunda kalıyorlar. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak adına çölyak hastalarına yönelik ekmek üreteceğiz. Sivas’ta 200’e yakın normal ekmek tüketemeyen çölyak hastamız var. Çölyak hastaları glutene karşı duyarlılık gösteren insanlar. Bu insanların ihtiyaçlarını gidermek amacı ile bir pastanemizin imalatında onlara yönelik gıda ürünleri imal ettireceğiz.

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, anlamına gelmekte. Ekmekte kullanılan Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtilerini ortaya çıkarır. Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin Glutensiz gıda maddeleri ile aynı yerde bulunmaması önemlidir” ifadelerini kulladı.