Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1337 %0.13
43,6005 %1.33
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM ÇÖLYAK HASTALARI DİKKAT

ÇÖLYAK HASTALARI DİKKAT

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, çölyak hastalığı hakkında bilgi verdi. a3636f87-0a06-4c7d-92ab-deb497c22184
Hastalığın nedenlerine değinen Uçar;”Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday arpa çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Kişi de çölyak hastalığı oluştuğunda bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villüs denilen yapıların bozulmasına neden olan olduğu için kişi de besinlerin sindiriminde ve vitaminlerin emiliminde sorunlar ortaya çıkar. Biz bu hastalığı yaşam boyu süren bir gıda alerjisidir diyerek de tanımlıyoruz günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir tedavisi ise ömür boyunca buğday arpa çavdar yulaf tahılları ve bunlardan üretilen tüm besinlerde bulunan gluten dediğimiz proteinden uzak bir diyettir.” İfadelerini kullandı.
Çölyak hastalığında ömür boyu bir beslenme tedavisinin altını çizen Uçar;” Biz diyetisyenlerin rolü danışanlarımıza yememesi gereken besin gruplarını tanıtmak. Ve diyetinde yer alan yenilmemesi gereken besin gruplarına yönelik alternatif bir beslenme planı oluşturmaktır. Hem ev içi ortamda hem de dışarıdaki paketli ürünlerde hem de yemekhane gibi alanlarda çölyak hastalarını unutmamalı ve ona göre nasıl bir planlama oluşturabileceğimizi organize etmeliyiz. Çölyak hastası kinoa gibi glutensiz besinlerle çiğ köfte yapabilir ancak bu çiğ köfte bulgurlu bir çiğ köfte değil. Bir çölyak hastası pilav yiyebilir ama bu pilav bulgur pilavı değil karabuğday pilavı olabilir. Çölyak hastası kendi glutensiz un alternatifleri ile yapmak istediği planlamaları organize etmeyi öğrenmelidir.” dedi.
Çölyak hastalarında gözlemlediği durumlara değinen Süheyla Subaşı Uçar;”Çölyak hastaları ne yememesi gerektiğine odaklanıyor ancak listelerini nasıl zenginleştireceklerini bilmiyorlar. Bu durum da onların diyetlerinde kaçamak yapmalarına neden oluyor. Özellikle bugüne dair söylemek istediğim cümle şu bir çölyak hastası yeterli ve dengeli beslenebilmek için beslenme uzmanından sağlıklı yeterli ve dengeli çölyak hastalığına uyumlu beslenmeyi öğrenmelidir bunun için beslenme eğitimi almalıdır.” diyerek sözlerini noktaladı./ AYŞE NUR ÖZKAN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *