SEYİT ÖMER YILDIZ

Bilgisayar, cep telefonu, tablet bağımlılığı derken çocuklar artık bisikleti unuttu. Demircilerardı mahallesindeki tamirhanesinde 30 yıldır bisiklet tamirciliği yapan 52 yaşındaki Celal Aslan, çocuk ve gençlerin teknolojik aletlerin kullanımı ile birlikte bisiklete ilgi göstermediklerini söyledi.

Çocukların artık bisikletlere pek fazla ilgi göstermediğini aktaran Aslan; “Çocuklar bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ve ilgilerini daha çok çeken bu aletlere yöneldiği için bisikleti unuttular. Tabiki de günümüz bilgi ve teknoloji çağı onları da kullanmaları gerekiyor hatta kullanmakla kalmasınlar üretsinler bizim çocuklarımız çok zeki çocuklar” dedi.

Bisikletin sağlık açısından da oldukça önemli olduğuna değinen Aslan, “Ebeveynler teknolojik alet almakla aslında çocuklarına kötülük yapıyorlar. Bisiklet kullanımı sağlık açısından çok büyük önem arz ediyor. Bisiklet kullanımının çok büyük faydalarının olduğunu artık herkes biliyor. Fakat diğer ülkelerde bisiklet yolları şehrin her bölgesinde var insanlar teşvik ediliyor maalesef bu durum ülkemizde böyle değil” ifadelerini kullandı.

BİSİKLET KULLANAN OLMAYINCA TAMİRE GELENDE YOK

Aslan; “ Bisiklet Sivas’ta daha çok yaz aylarında kullanıldığı için şuanda hiç işimiz yok dolayısı ile bisikletini tamire getiren de yok, ancak yaz aylarında kısıtlı bir zamanda da olsa mevsimlerden kaynaklı biraz iş yapabiliyoruz. Tekeri patlayan, zinciri kırılan, gidonu bozulan kişiler bisikletlerini getiriyorlar ve yardımcı oluyoruz. Otuz yıldır bu iş ile uğraşıyorum bisiklet tamiri yapıyorum Sivas’ın farklı mahallelerinde de tamirhane dükkanlarım oldu, gün geçtikçe mesleğimiz bitiyor, Eskiden neredeyse her sokakta bir tane bulunan bisiklet tamircileri bugün sadece bir kaç yerde var ve onlardan sonra da bu işi yapacak ne kimse var ne de çırak yetişiyor.Bizim çocukluğumuzda araba çok lükstü herkeste bulunmazdı ve insanların birçoğu bi,siklet kullanırdı,bugün ise bisikleti sporcular ve belirli oranda ki çocuklardan başka kullanan kalmadı”dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığının bisiklet dağıtımına da dikkat çeken Celal Aslan; “ Bisiklet dağıtıldı ancak miktarı azdı ve iş bisiklet dağıtmakla da bitmiyor onu kullanabilecek bisiklet yolları lazım ve o da şuan da Sivas’ta belli başlı yeni caddeler üzerinde var ve yetersiz bununla ilgili olarakta yetkililerin çalışma yapması gerekiyor. Çünkü trafiğin halini görüyorsunuz aşırı derece yoğun ve araç sürücülerinin çoğu bisiklet kullanıcılarını görmezden geliyorlar, tüm bunların çözüme kavuşması gerekiyor”dedi.