MEHMET TIRPAN

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopaj vergisinin 5 yıl geriye dönük iadesine ilişkin yapılan düzenleme kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı çiftçilere geri ödeneceğinin müjdesini verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen önerge sonucunda yıllardır yapılan kesintilerin iptal edildiğini ve son 5 yıllık kesilen stopaj vergisinin çiftçiye geri ödeneceğinin altını çizen Çoban, “Kesilen vergilerin faizi ile çiftçiye geri ödenmesi noktasında bir çok kez girişimde bulunduk. Girişimlerimiz sonunda karşılık buldu. Kuraklık döneminde ciddi zorluklara göğüs geren çiftçilerimize yapılacak olan ödeme çiftçiye azda olsa rahat nefes aldıracak. İnşallah ödemeler çiftçiye kısa sürede yapılır” dedi.

Girdi fiyatlarının her geçen gün arttığı günümüzde çiftçilerin ciddi anlamda desteklenmesi ve özellikle gübre fiyatlarının sabitlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Başkan Çoban, “Çiftçi çok zor durumda. Hasat sezonu bitti çiftçi mahsulünü sattı ancak herhangi bir kar elde edemedi. Son dönemde etkisini artırarak devam deven kuraklık sebebi ile bu yılda doğru düzgün mahsul elde edilmedi. Geçen yıl harcadığı parayı bu yıl çıkarmayan bir çok çiftçimiz var. Hal böyle olunca çiftçilerde ödemelerini yapamadı. Bu sebeple kuraklıktan kaynaklanan desteklemelerin ve geriye dönük vergi ödemelerinin yıl sonuna kadar yapılması ciddi önem arz ediyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile irtibata geçerek ödemelerin hızlandırılmasını talep edeceğiz. Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin duyarlı olacağı kanaatindeyiz. Çiftçimizin eli güçlenmeli ki üretim yapmaya devam etsin. Eğer çiftçi üretimden el çekerse bu durum ülke ekonomimizde ve yaşantımızda ciddi sorunlara yol açabilir. Bir diğer konu da gübre fiyatlarının sürekli değişkenlik göstermesi. Gübre fiyatları aldı başını gitti. Artık gübre fiyatının sabitlenmesi gerekli. Çiftçilerin en çok sorun yaşadığı gübre fiyatları ile ilgili de yetkililerden çalışma yapmasını talep ediyoruz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.