28 MART 2024 ASLAN BURCU GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI 28 MART 2024 ASLAN BURCU GÜNLÜK BURÇ YORUMLARI


MELDA GENEŞ

     Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından evcil hayvanlara getirilen deri altı mikroçip takma zorunluğunu 31 Aralık itibarıyla son bulacak. Yetkililer, yıl sonuna kadar çip taktırmayan hayvan sahiplerine ise idari para cezası uygulanacağı konusunda uyarıda bulundu.

Evcil kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek, gelincik sahiplenenlerin hayvanlarının deri altlarına mikroçip taktırarak elektronik ortamda kayıt altına alınmalarını sağlamaları zorunlu hale getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yürürlükle hayata geçirildi.
Son tarih olan 31 Aralık 2022 tarihine kadar sahiplendikleri kedi, köpek ve gelinciklere çip taktırmayan vatandaşlara ise 5199 sayılı kanun doğrultusunda idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

AMAÇ KORUMAK

Yetkililer, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğin asıl amacının evcil hayvanları koruma altına almak olduğunu ifade ediyor. Sokağa evcil hayvanını bırakanları elektronik sistemden tespit edip, sokağa atılmalarını engellemekte uygulamanın diğer bir avantajı olacağı savunuluyor. Evcil hayvanların hastalıklarının takip edilmesi ve olası hayvanın çalınması sonucunda yerinin bulunması da hedefler arasında yer alıyor.


İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından evcil hayvanların deri altına mikroçip uygulaması devam ediyor.