SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta faaliyet gösteren Asya Baazar işletmesinin Sivas şivesini kullanarak yapmış olduğu reklam çalışmaların billboardlarda yer alması sonrasında  eski Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil’in sosyal medya hesabından gardaş, nörüyon vs. gibi kelimelerin Sivas’ı yobazlaştırdığı iddialarını ortaya atması tepki topladı.

Sivas’ın kendine has şivesini kullanmanın Sivas’ı yozlaştırmadığını aksine Sivaslılara karşı olan sempatiyi artıdığını aktaran Asya Baazar işletmesi sahibi Muhammed Uğur, Salgın sürecinde hem ekonomik hemde psikolojik zorluklarla sınanan Sivaslıları biraz da olsa güldürmek olduğunu ancak bu durumu karşı bazı kesimlerin anlamsız söylemleri ve paylaşımları olduğunu söyledi.

Ortaya atılan ve sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız olduğu bu konuda seviyesiz bir şekilde kendi düşündüklerini doğru imiş gibi paylaşımda bulunan kişilerle ilgili yargı sürecinin başlatıldığını aktaran işletmeci Uğur “ Bizim yapmış olduğumuz bu reklam çalışması bölgesel şivelerin bir araya getirilerek pandemi sürecinde insanları bir nebzede olsa gülümsetmek amacı ile yapılmış bir çalışma. Zaten farkettiyseniz burada bir ürün reklamı ya da firmamızı öven kelimeler, kendimizle alakalı hiçbirşey paylaşmadık. Sadece Sivas değil Tokat, Yozgat ve Kayseri şivelerini kullanarak insanları gülümsetmek istedik ki bununda devamı gelecek Ege şiveleri, Doğu şiveleri ile çalışmalarımız devam edecek. Biz eleştirilere açığız bunu öncelikle belirtmek istiyoruz. Tabi bunlarda da seviyeli olmak kaydıyla. Tabi bunlar herhalde kendi reklamlarını yapmak ya da bizim üzerimizden gündeme gelmek için yapmışlar sanırım”dedi.

TOPLUMUMUZA YÜKSEKTEN BAKILMASINI KINIYORUM

İyi niyetli yaptıkları çalışmaların acımasızca eleştirilmesinin doğru olmadığını savunan Uğur; “ Bir “OHA” kelimesi ile başlayan başlık atılmış, şivelerimizin yani Sivas veya birbaşka bölgenin nereye ait olduğu önemli değil ancak bunu görgüsüz dil olarak ifade edilmiş. Bugün büyüklerimizin babalarımızın dedelerimizin kullandığı bir dil, bugün Sivas’a şive anlamında Suvas diyen birçok insanımız var ama bunları görgüsüz dil olarak görüp toplumumuza yüksekten bakan insanların bu şekilde eleştirilerini ben kınıyorum. Kimse bizim şivemizi aşağılayamaz, Sivas halkının konuştuğu ve günlük hayatta kullandığı dili eleştiremezler. Bu insanlar toplum içine girmedikleri için ve bize sosyal medya üzerinden eleştiri yapanların birçoğu Sivas’ta dahi yaşamıyorlar ve özünü unutmuş insanlar. Biz Sivas halkına 1 yıldır yaptığımız indirimlerle, kampanyalarla nefes aldırıyoruz. Birçok firmanın zam üstüne zam yaptığı dönemlerde doları ve ekonomiyi bahane ederek zam yaptığı dönemlerde biz ciddi indirimler yapıyoruz. Elimizdeki stokları tamamen eski fiyatlarla satıyoruz. Yeri geliyor maliyetine satışlar yapıyoruz. Tabi bunun yanında personel çalıştırıyoruz istihdam yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.

SİVAS’I DÜŞÜNEN İNSAN BUNU YAPMAZ

Bizim amacımız hizmet etmek diyen Muhammed Uğur; “ Eleştiren kişilere bakıyoruz özellikle Ömer Faruk Çınagil bey, zamanında belediye başkan yardımcılığı yapmış ve değerli başkanımız Doğan Ürgüp tarafından kavulmuş birisi. Hiçbir faydası olmamış. Şuanda işlettiği marka Konya markası ve Sivas’ı destekleyen Sivas’ı düşünen bir insan bunu yapmaz. Biz şuanda bir Sivas markası oluşturmaya çalışıyoruz. Farklı şehirlede bayilik görüşmelerimiz var. Ama biz başka yerlerden başka markaları alıpta Sivas’a yıllardır hizmet eden bir işletmenin karşısına getiripte farklı bir şehrin markasını getirip açmak kesinlikle Sivas’ı düşünmek değildir. Bu “ Gardaş” kelimesini Ömer Faruk bey ciddi şekilde eleştirmiş ve “ Kelle gırdırıyım” kelimesini kullanan cemiyet önderlerimiz olduğu sürece diye bir ifadesi var burada kimi belirtmiş Sayın Valimizi mi?, Sayın Belediye Başkanımızı mı? hatta biliyorsunuz geçtiğimiz yıl “ Gardaşlık festivali” oldu ve hani bu kelimeleri kullananları yobaz ve gerici diye anlatıyor kendisi ve bu Gardaşlık fastivalinede bir yorumunu bekliyoruz kendisinin. Madem “ kelle gırdırıyım, nöruyon gardaş” kelimeleri yobazlıksa Gardaşlık festivalini düzenleyenlerede , destek olan herkese de yobaz veya gerici de yani bu yazdıkları o kişilerede gidiyor”dedi.

“FETÖCÜLÜK İDDİASI SONRASI HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATTIK”

Uğur açıklamasında son olarak; “İsmimiz “Asya” olmasından dolayı direk bize “fetöcü” demiş. Hiçbişey yapmaya gerek yok bizim sosyal medya hesaplarımızda girilip bakılırsa geçmişten bugüne kadar 15 temmuz’da da her zamanda devletimizin yanındaydık hala da öyleyiz. Bunların hepsi açıkça ortada. Bu ciddi bir itham ve bir insana “fetöcü” demek vatan haini demektir, bunu da biz kabul etmiyoruz ve gerekli hukuki süreç başlatılmıştır. Bizim geçmişimiz ortada biz öpöz Sivas çocuğuyuz. Bugüne kadar tamamen Sivas’a yatırım yaptık Sivas için çalışıyoruz. Bugün biz yarın başkalarınıda eleştirecekler kimse bizim gibi direnmez. İnsanlar daha sonra kapatıp başka şehirlere gidiyorlar. Sivas’ta bu tür insanlarada toplum olarak tepkimizi tepkimizi göstermek zorundayız. Bu ve bunun gibi insanlar sadece klavye başında insanları eleştirmek,çalışanları eleştirmek başka bir düşünceleri olduğunu sanmıyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.