MEHMET TIRPAN

Asırlardır kullanılan ve günümüzde kaybolan kemik taraklar yeniden günümüzde üretilmeye başladı. Atalarımızın geçmiş yıllarda kullandığı ve sağlıklı olduğu bilinen kemik taraklar Sivas’ta üretilip tüm Dünya’ya satılacak. Çin’den kemik tozundan yapılan ve Sivas’ta satılan tarakların yerini gerçek kemik taraklar alacak.

Sivas’ta kemik tarak yapan ve ilimizde tek usta olan Fatih Durna, yapımı oldukça zahmetli olan ve adeta şifa dağıtan tarakların yapılış aşamaları hakkında bilgi verdi.

Kemik tarak yapımının bir hayli zor olduğunu ifade eden Fatih Durna,”Boynuzlar 3-4 yıl doğal ortamda bekletilerek kurutuluyor. Daha sonra boynuzlar kesilerek ateşte ısıtılıyor ve presleniyor ve tarak yapımı için düz levha haline getirilir. Daha sonra farklı kumdaki zımparalardan geçilerek iyice temizleniyor. Daha sonra dişleri açılan taraklara son şekli veriliyor. Dişlerin arası da temizlenip daha ince kumlu zımparalardan geçirilip parlatılır. Kemik taraklar yaklaşık 20 işlemden sonra kullanılmak üzere müşteriye sunuluyor” dedi.

İl Kültür Müdürü Teoman Karaca’nın teşvikiyle kemik tarak üretimine yöneldiğini belirten Durna,”Bu işi 2019 yılının Ağustos ayında başladık. Kemik tarak yapmak adına çalışmalar yaptık. İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca arşivde olan belgeselleri, belgeleri yurt dışında olan kaynakları tarattırdı ve bana destek verdi. İşi tam anlamıyla öğrenmemiz yaklaşık bir yıl sürdü. Öğrenme aşamasında oldukça fazla ham maddeyi zayi ettik ama sonuç olumlu oldu. Ben bu işi öğrendikten sonra kemik tarak üretmeye başladım” ifadelerini kullandı.

“KEMİK TARAKÇILIK MESLEĞİ YENİDEN CANLANDI”

Artık Sivas’ta Çin’de kemik tozu ile yapılan sahte kemik tarakların yerini orijinal tarakların alacağını ve mesleğin yeniden canlanacağını söyleyen Durna, “Sivas’ta bu işi yapan usta en son rahatsızlanmıştı ve işi bırakmıştı. Uzun yıllardır bu mesleği yapan olmadı. Hal böyle olunca piyasaya Çin tarakları çıktı. Bunun üzerine Kültür Müdürlüğü, Valilik harekete geçti ve mesleği ayakta tutmak için adımlar attı. Bu sayede kemik tarak kültürümüzü de tekrar yaşatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.  

“KEMİK TARAKLAR ŞİFA DAĞITIYOR”

Kemik tarakların üretimin artmasıyla birlikte satışlarında arttığını vurgulayan Durna, “Dışardan gelen gurbetçiler artık dökün taraklar değil doğal taraklar alıyor. Doğal ürünlere pandemiden dolayı insanlar daha da ilgi göstermeye başladı. Sivas dışında internet üzerinden bize ulaşarak siparişlerde veriliyor. Bu tarağın insan vücuduna temas ettiği için doğal olması lazım. Kemik tarak elektriklenme yapmıyor. Saç dökmüyor. Mesela plastik taraklar elektriklenme yaptığı için saçlarda kırılma yapıyor. Bu nedenle Şimşir tarakta olarak bilinen kemik tarağa ilgi her geçen gün artacağa gibi gözüküyor” şeklinde sözlerini noktaladı.