MELTEM DUMAN

Son yıllarda hemen hemen her 3 kişiden 2’sinde  bulunan kredi kartları sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Çılgınca kredi kartına yüklenen vatandaşlar borcunu ödemekte zorlanmaya başladığı ortaya çıktı. Son dönemlerde vatandaşların nakit alışveriş yerine kredi kartını tercih etmeleri, beraberinde borçların da birikmesine neden oluyor. Bilinçsizce yapılan alışverişler nedeniyle kredi kartı ve bireysel kredilerin geri ödemelerinde aksamalar yaşanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre kredi kartı kullananlardaki artış da dikkat çekiyor. 2020 Eylül itibarıyla ilk kez kredi kartı kullananların sayısı ortalamaların oldukça üzerinde artıyor. Verilere göre, 7 ayda 1.5 milyon kişi ilk defa bireysel kredi kartı kullanımına başladığı bildirildi.

Böylece kredi kartı borcu olanların sayısı geçen yıl Eylül ayına kadar 26 milyon kişi düzeyinde seyrederken, bu rakam Mart 2021 de ise 28.2 milyona ulaştığı gözlemlendi. Artan gecikme faizine rağmen Mart 2020'de 116.1 milyar lira olan kredi kart borçları bir yılda tam 154.4 milyar liraya ulaşması kredi kartında gelinen korkutucu tablolar ortaya çıktı.

İstatistikler ile açıklanan rakamlar, Türkiye de kredi kartı kullanım yaşı 18 yaşında başladığını gözler önüne seriyor.

Konuya ilişkin yorumlarını aldığımız bazı esnaflar kredi kartı kullanımda sayının korkutucu boyutlara ulaştığını, bunun sebebinin ise bilinçsizce bir tüketimden kaynaklandığını belirtti.

Tüm alışverişlerin kredi kartı ile yapıldığını, nakit paranın artık çok nadir kullanıldığını ifade eden Sivaslı esnaflardan İbrahim Güzel, mümkün olduğunca kredi kartından uzak durulması, nakit harcamaya özen gösterilmesi gerektiğinin altınız çizdi.

İnsanların bütçesine göre harcama yapmanın daha uygun olacağının altını çizen Güzel, “İnsanlarımız tüketim olaraktan lükslerinden hiç bir şekilde taviz vermiyorlar. Nakit parayı geri plana atıp, daha çok kredi kartını ön plana çıkarak kredi kartına yüklenmiş oluyorlar. Hemen hemen satışlarımızın yarıdan fazlası kredi kartı ile yapılıyor. İnsanlarımız maalesef kredi kartını çok fazla yüklendiği için insanların aile düzenleri bozuluyor. Halkımız biraz daha harcamalarında dengeli ve hesaplı hareket ederlerse daha rahat olurlar. Bizim açımızdan da bu daha iyi olur. Kredi kartlarına değil de nakit olarak alışveriş yapılmasını halkımıza daha çok tavsiye ediyoruz. Biz esnaflar olarak kredi kullanımın ikinci plana atılmasını istiyoruz. Çünkü halkımız bunun geri ödemesini iyi planlayamıyorlar. Sanki bedava alışveriş yapıyorlar gibi. Buda tabiki ileride büyük sıkıntılar oluşturuyor” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.