Mehmet TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Girdilerin yükselmesi ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2018 yılının çiftçiler açısından oldukça verimsiz geçtiğini önümüzdeki yıl çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Çiftçinin para kazanması gerektiğinin altını çizen Çetindağ, “Kendi insan gücümüzü ve topraklarımızı kullanarak üretim yapmalıyız. Kaliteli ürünler yetiştirerek dış ülkelere de gönderebiliriz. Biz petrol veya doğalgaz zengini değiliz. Mecburen tarım ve hayvancılığımızı geliştirmeliyiz. Yani kısacası çiftçiye sahip çıkılmalı” dedi.

Yıllardır herhangi bir tarım politikası geliştirilemediğini vurgulayan Çetindağ, “Milli Tarım politikasını tam anlamıyla hayata geçirebilmemiz için öncelikle tarım paydaşlarının görüşü alınması lazım. Bizim Avrupa’dan eksiğimiz ne? Avrupa çiftçiliği meslek olarak görüyor. Riyakatlı insanları, uzmanları ve mühendisleri bir araya getirip görüşlerinin alınması lazım. Siyaseti bırakmamız lazım. Siyaset Politikasının tarımın işleyişini değiştirmemesi lazım. Veteriner ve Ziraat Fakültelerimiz var. Ancak ortaya bir türlü bir tez ve proje çıkaramıyorlar. 2-3 ağaç kesildi diye ortalığı ayağa kaldıran hocalarımız bu konuda neden çalışma yapmıyor. Halen kendi tohumumuzu ve kendi ırk hayvanımızı geliştiremedik. Tarım ve hayvancılık ülkesiyiz diyoruz ama ortada bir şey yok. Bizim mera alanlarından faydalanabilmemiz için kendimize göre ırk geliştirmemiz lazım. Tarımla uğraşan Profesörler Allah aşkına ne bir hayvan ırkı ne de bir tohum geliştirebildi. Eğer profesörler zamanlarını araştırmalar üzerine harcasınlar. Bu araştırmalar yapılmadığı sürece ülkemiz kalkınmayacak. Bizim yağışlarımız yer altı sularımız azaldı. Bu ülke bizim” ifadelerini kullandı.