YÜKSEL MENEKŞE

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ saman, kaba ot ve yem fiyatlarına yapılan zamlar hakkında açıklamalar yaptı. Çetindağ yaptığı açıklamada, ‘’Ziraat odası olarak, bilhassa başta besicilerimizin sıkıntılarının bir an önce hükümetimizin ve devletimizin rahatlatması lazım. Şuanda ellerinde kalan hayvanlarının kesim fiyatlarının düşmesinden dolayı ellerindeki hayvanları kestiremiyorlar. Kestirdiklerinde de büyük zarar ediyorlar. Şuan biliyorsunuz yem girdi fiyatlarının çok pahalı olması, döviz fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi, mazot fiyatlarının yükselmesi buna dayalı olarak da piyasadaki belli insanların fırsat bilip fenni yem başta olmak üzere hemen piyasanın 2-3 ay önceki fiyatların aşırı derecede, birden yükselmesi bilhassa besicilerimize büyük sıkıntı yaramaktadır.

Samanın fiyatının yükselmesi, kaba ot fiyatlarının yükselmesi ve iç piyasada da bunların az olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bizim hükümetimizden bir an önce istediğimiz şu; ithal hayvanların bir an önce durdurulması ve besicilerimize bu desteğin verilmesi ve yem girdi fiyatlarının da bir an önce denetlenerek besicimizin ve çiftçimizin rahatlayacağı bir şekilde bu yem fiyatlarını desteklemesi gerektir. Kesim fiyatlarının da yükselttirilmesi gerekir çünkü ülkemizde ki bir hayvanın yaklaşık ortalama maliyeti 25-26 liraya mal olurken bugünkü piyasa 23 liraya kestiği anda besicilerimiz besi yapamaz duruma geldiler. Hayvanları ellerinde kaldı. Kış mevsiminin gelmesinden dolayı da büyük sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

BİR AY GEÇTİ GELİŞME YOK

 Çiftçilerin kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Çetindağ, “Hasar kaybının yüzde 40 yüzde 50'ye yaklaştığı bir dönemde Tarım bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba ile olan görüşmelerimizde biz dahi söylemeden çiftçiliğe yeni bir yapılandırma geleceğini, çiftçi borçlarında yapılandırma olacağını ve rahatlayacağı söylendi. Bizde burada basın toplantımızı bütün çiftçilere duyurduk. Borçlarının belli kısmını yatıranlar yatırdı ama yatırmayanlar büyük sıkıntıda biliyorsunuz. Çiftçimiz şuan da sadece tarım bakanımızdan bir çift laf bekliyor. Çiftçi borçlarına yapılandırma var mı, yok mu? Çünkü çiftçimiz büyük sıkıntıda, bir an önce bize görüşmelerimizde bunun içinde vekillerimizde var, tarım platformumuzda var. Çiftçimiz dört gözle bu haberi bekliyor. Bizim artık çiftçiye diyecek yüzümüz kalmadı. Tarım bakanımız bize torba yasada olduğunu ve yapılandırmanın da 15 günde çıkacağını söyledi ama 1 ayı geçti.” dedi.