Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Davut Gül, Sivas’ta et, hububat, süt, hayvancılık ve tarımla ilgili verimin artırılması için hem kamu görevlilerinin hem de sivil toplum kuruluşlarının makamlarından çıkarak çiftçinin ayağına gitmesi gerektiğini söyledi.

Veteriner ve Ziraat Mühendislerinin de çiftçiye yardımcı olması gerektiğinin altını çizen Gül; “Sivil toplum kuruluşları ve kamu görevlilerinin emeklerini esirgememesi lazım. Çiftçi gelsin evraklarını alalım dolduralım desteklerini verelim mantığı ile başarılı olmayız. Bizim ayağımızın çamura değmesi lazım. Çiftçilerinde yeniliklere açık olması lazım” dedi.

Sivas’ta oldukça fazla mera ve arazinin yıllardır kullanılmadığını da belirten Gül; “Çiftçi de yeniliklere açık olacak ki ortaya başarı çıksın. Yoka bu sene tohumu ekelim mahsul çıkarsa çıkar yoksa yapacak bir şey yok veya borçlarımız ertelenirse ertelensin ertelenmezse seneye öderiz dememeliyiz. Köylerde oldukça fazla mera ve tarım arazimiz varken aslında bizim et ithal etmememiz lazım. Boş kalan meralarımız da hayvan otlatamadığımız için et ithal ediyoruz. Eskiden köylerden 6 sürü otlaklara çıkarılırdı. Şimdi ise köylerin çoğunda hayvan yok. Şimdi yumurtayı, yoğurdu ve ekmeği şehirden gönderiyoruz. Köylerdeki aile işletmelerinin ayağa kalkması lazım. Trakya ve Ege’de bir dişi inek 25 kg altında süt verdiğinde kesime gönderiyorlar. Bizde 10 litre süt aldın mı mutlu oluyoruz. Verimlilikle ilgili emeğimizin karşılığının alınması için hem devletin bir irade koyması lazım hem çiftçinin hayvancılığı meslek olarak görüp profesyonelce yapması lazım. Sivas DAP programına dahil oldu. Bu kapsamda İl Özel İdaresi kanalıyla açık sulama kanalları kapalı sisteme dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 14 milyon destek alındı. 2018 yılında bu destekleme artacak. Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü eski kanalları kapalı sisteme çeviriyor. Köy tüzel kişiliği taahhütte bulunuyor DSİ süreci başlatıyor ve köy halkından yüzde 10 civarında destek istiyor. Yani sulamayla ilgili sıkıntılarda ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı.

“KIRSALA YATIRIM YAPMAMII SEBEBİ İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK”

Kırsala oldukça fazla yatırım yaptıklarını belirten Vali Gül; “Köylere yatırım yapmamızın ana sebebi köylerde yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltmek. Köylerdeki standartlar yükselirse il dışındaki Sivaslılar köylerine daha rahat gelir. Orada yaşayan insanlarda şehir merkezine göç etmez” dedi.

2017 yılında kırsala rekor derecede parke taşı verdiklerinin altını çizen Gül, “Bu sene alt yapısı tamamlanmış köylere yine parke taşı verip köylerdeki sıkıntıları çözmek istiyoruz. Köylerimize 61 halı saha yaptık. İçme su depoları elden geçiriliyor. Kalanları da bu yıl elden geçirip içme suyu sorununu da ortadan kaldıracağız. Geçtiğimiz yıllarda köylere asfalt yapılmış. Yapılan asfaltların onarıma ve bakıma ihtiyacı var. 2018 yılı içerisinde sadece kendi asfalt plentimizden değil piyasadaki asfalt plentlerinden de hizmet alarak ilçelerde ve köylerde bulunan yol problemini ortadan kaldıracağız. Her sene kırsala daha fazla yatırım gidiyor. Süt işi yapan kişilere soğutulmuş tanklar dağıttık. Bu şu anlama geliyor üretici sütü soğutmadan 1 TL’ye satacaksa sütü soğutup sattığında 1 TL 50 kuruşa satacak. 2018 yılı içerisinde daha fazla süt soğutma tanklarından dağıtacağız. İstiyoruz ki üretici para kazansın” şeklinde konuştu.