MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçları ile ilgili yapılandırmanın geçte olsa yapıldığını ancak, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile ilgili herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Çiftçilerin toplam borcunun 130 Milyar TL olduğunu aktaran Karasu, “Çiftçilerin Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve diğer bankalara borcu var. Çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçları 5 yıl süre ile yapılandırıldı. Ancak Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar yapılandırılmadı” dedi.

Çiftçilerin diğer bankalara olan borçlarına ilişkin Ziraat Bankasının çiftçilere kredi vermesini isteyen Karasu, “Tarım Kredi kooperatiflerinde çiftçilerin borçlarına çok ciddi faizler uygulanıyor. Çiftçi kendi ortağı oldu kooperatifte faizcinin eline düşmüş durumda. Bu sorunu çözmek zorundayız. Çiftçimiz üretmek zorunda. Son dönemlerde şeker pancarı ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyoruz. Özelleştirilen fabrikaların ardından sıkıntılar baş göstermeye başladı. Malatya Şeker Fabrikası özelleşmedi ama devlet bünyesindeki fabrikalarda özel fabrikalar gibi işleyişini sürdürdü. Özellikle Ulaş Bostankaya bölgesinde pancar üreten çiftçimizin talebi var. Çiftçilerin pancarlarını fabrikalara götürmesini isteniyor. Bu noktada çiftçimiz ciddi mağduriyet yaşıyor. Çiftçiler ciddi yatırımlar yaptı. Büyük römorklar aldılar. Vatandaş şeker fabrikasına kamyon tutyor mahsulünü götürüyor 3-4 gün orada bekliyor. File artıyor sorunlar yaşanıyor. Üretmekte zorluk çeken çiftçimiz her geçen gün biraz daha üretimden uzaklaşıyor. 2011 yılında doğrudan gelir desteği 16 olurken bu sene doğrudan gelir desteği 27 TL oldu. Desteklemelerde zaten zamanında ödenmiyor. Dönüm başına verilen destekle 4 litre mazot alabiliyor. Yani çiftçinin aldığı destekleme oldukça fazla düştü. Çiftçilerin sorunlarının çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.